Der er tilmeldingsfrist til Skolevalg 2017 den 1. november. Tilmeldte klasser får tilsendt materiale, der kan krydre samfundsfagsundervisningen.

Din klasse kan stemme til folketingsvalg 2017

Hvem siger, unge under 18 år ikke kan få indflydelse på folketingsvalg? Det årlige Skolevalg arrangeret af Folketinget og Undervisningsministeriet går snart i gang, og du kan tilmelde din klasse til stemmeberettigelse.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Partierne er de samme. Politikerner de samme. Forholdene er faktisk fuldstændig autentiske, når Skolevalg 2017 afholdes 2. februar. Den eneste forskel er, at de mennesker, der til lige præcis dette valg stimler sammen ved stemmeurnerne, er landets 8., og 9. og 10. klasser, og at stemmerne ikke tæller i virkeligheden.

Skolevalget bliver udskrevet af Statsministeren den 16. januar, som samtidig skyder et tværfagligt undervisningsforløb i dansk og samfundsfag i gang. Når valget udskrives, har eleverne tre uger til at sætte sig ind i partiernes mærkesager og forstå den demokratiske proces. Op til valget får eleverne udleveret valgkort, som de skal bytte til stemmesedler på de valgsteder, som skolerne skal stille op. I stemmeboksen kan eleverne sætte kryds ved et af partierne, som er opstillingsberettigede, fuldstændig som i de folketingsvalg, vi kender.

Poul Tranekær Olsen er samfundsfagslærer på Tofthøjskolen i Storvorde og tilmelder fire af sine klasser til Skolevalget. De deltog også i Skolevalg 15 med stor succes, siger han.

"Skolevalg er kanon, for det er fuldstændig autentisk. Og det gør, at eleverne bliver virkelig engagerede i undervisningen, fordi de ved, at det er 'rigtigt', og de kan mærke politik på en anden måde og på deres egen krop'", siger Poul Tranekær Olsen.

Elevdemokrati og valgflæsk

Tilmelding til Skolevalg er den 1. november, og ved tilmelding vil dansk- og samfundsfagslærere få tilsendt undervisningsmaterialet og lærervejledninger, som tager udgangspunkt i Fælles Mål. De valgansvarlige, som skolerne skal stille med ved tilmelding, vil få i instrukser i de opgaver, de skal varetage.

Valgresultatet bliver offentliggjort på en valgaften på DR, der sender fra Christiansborg. I 2015 satte flere end 42.000 elever deres kryds på skolevalgdagen, og Poul Tranekær Olsens klasser fulgte spændt med fra klasseværelserne. De havde arrangeret en hyggeaften med mad og drikke, så de sammen kunne se valgresultatet.

"Det var fantastisk at se den opbakning, både elever, deres forældre og ledelsen havde til projektet. Alle gav sig bare 100 procent, og det gjorde det sjovt for mig og eleverne", siger Poul Tranekær Olsen.