Anmeldelse

Hund

Hund eller menneske?

Billedbog om et barns hundeliv er stor og barsk kunst for børn.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Rosa bor sammen med sine forældre og – ikke at forglemme – kongepudlerne Daisy og Mitsy. Sidstnævnte har forældrenes ekstreme opmærksomhed. Det skal gå galt, og det gør det selvfølgelig i denne smukke, barske og tankevækkende billedbog "Hund" af Tina Sakura Bestle (tekst) og Anna Jacobina Jacobsen (billeder).

Fakta:

Titel: Hund

Forfatter: Tina Sakura Bestle

Illustrator: Anna Jacobina Jacobsen

Pris: 229,95

Sider: 60

Forlag: Gyldendal

En aften bliver Rosa tvunget til at spille død, sitte, rulle og stå akkurat ligesom hundene, og fra det øjeblik bliver hun mere og mere behandlet som en hund. Ja, hun bliver udelukkende benævnt som Hund, ikke som Rosa, og til sidst tror hun (næsten) også selv, at hun er blevet til en hund.

Næste dag ser Rosa, at moderen har fået et blåt øje – sandsynligvis fordi hun er blevet tvunget til at sy et hundekostume til Rosa. Rosa/Hund vinder godt nok førstepræmie til fastelavnsfesterne i skolen og i gården, men hun må fremover finde sig i at sove i hundekurven sammen med Daisy og Mitsy. Rosa/Hund får dog sin egen madskål. Indimellem stikker moderen hende dog en kartoffel, så hun også får lidt menneskemad.

Hundene, de rigtige, gør, hvad der bliver sagt. Rosa, barnet, kan ikke dresseres som en hund. En fiasko så stor, at forældrene efterlader hende i en fremmed by, men heldigvis bliver hun lukket ind af en ældre kvinde, og det gør, at hun kan smøge hundekostumet af sig og komme tilbage til Rosa.

En dag ringer moderen på døren, men Rosa giver sig ikke til kende, og den ældre kvinde afslører heller ikke, at Rosa bor hos hende. Til gengæld beder hun moderen om at lægge sin adresse. På det afsluttende opslag sidder Rosa og skriver et brev til moderen, der nu bor for sig selv, så – måske – er der håb om, at de igen kan forenes.

"Hund" er et godt bevis på, hvor vigtigt det er, at børn finder nogen, der forstår, at de er nogen og ikke en ”den”. Godhed findes vitterligt derude, hvor grotesk tilværelsen end kan se ud. Børn samarbejder – som Jesper Juul har sagt – både med de gode og de dårlige ting i en familie, og det er denne fine og barske billedbog et godt eksempel på. Det bemærkelsesværdige er, hvor tydeligt et barn fornemmer, når der er noget helt galt i familien.

Anna Jacobina Jacobsen tegner fantastisk, lægger til og trækker fra, forstår til sin sjæls inderste, hvad Tina Sakura Bestle skriver. Da det hele strammer til for Rosa, vælger hun de mørke farver, og Rosa ser verden igennem en tunnel. "Hund" er strålende kunst for børn, og der er så sandelig meget at tale om, når man læser billedbogen – og det må gerne være sammen med en kærlig og formidlende voksen.