Ellen Trane Nørby ville egentlig gerne have justeret folkeskolens formålsparagraf, men det ville resten af forligskredsen ikke være med til.

Her er forligskredsens bud på justeringer af folkeskoleloven

Inklusion, flere rettigheder til skolebestyrelserne, krav på ordblindetest og endnu mere åben skole – se lovforslaget, som det er sendt i høring her.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Venstre-regeringen har nu sendt et lovforslag i høring, hvori der er en række ændringer til folkeskoleloven.

Ellen Trane: Fælles mål må ikke blive en spændetrøje

Først skal der følges "op på en række af de anbefalinger, som ekspertgruppen om inklusion kom med i maj 2016 i forbindelse med det af regeringen ønskede eftersyn af inklusion i folkeskolen".

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby ville blandt andet justere formålsparagraffen, men det kunne hun ikke få tilslutning til i forligskredsen. I stedet er følgene ændring en del af forslaget:

Paragraf 18 stykke 2, lyder i dag:

"Det påhviler skolelederen at sikre, at det undervisende personale, der er tilknyttet klassen, planlægger og tilrettelægger undervisningen, så den rummer udfordringer for alle elever".

Det foreslår forligskredsen ændres til:

"Det påhviler skolelederen at sikre, at det undervisende personale, der er tilknyttet klassen, planlægger og tilrettelægger undervisningen, så 'alle elever udvikler sig fagligt og socialt og trives i skolens faglige og sociale fællesskaber'".

Retskrav på læsetest

Elever med læsevanskeligheder får et retskrav på en ordblindetest, der skal afgøre, om elevens læsevanskeligheder skyldes ordblindhed.

Mere magt til skolebestyrelserne

Forligskredsen vil give skolebestyrelsen mulighed for at få mere indflydelse på skoledagens tilrettelæggelse, idet de fremover får mulighed for at udtale sig om skolens skemaer forud for skoleårets begyndelse. Lovforslaget lyder:

"I forbindelse med planlægningen af det kommende skoleår forelægger skolens leder det kommende skoleårs skemaer for undervisningen og rammerne for skiftende skemaer for skolebestyrelsen med henblik på, at skolebestyrelsen kan afgive en udtalelse herom."

Mere åben skole

Lovforslaget vil give mulighed for , at skolerne kan samarbejde med eksterne undervisere fra blandt andet ungdomsuddannelsesinstitutioner, virksomheder og organisationer i begrænset omfang kan varetage visse undervisningsopgaver i folkeskolen.

Vikarer uden uddannelse

Ombudsmanden: Ikke læreruddanede vikarer skal lovligøres

Ombudsmanden har været klar i spyttet: Lav loven om eller følg den. Den klare melding gælder ansættelser af lærere og pædagoger uden lærer- eller pædagoguddannelse, når man ikke har kunnet ansætte en uddannet. Det kommer - hvis forslaget vedtages - til at fremgå af folkeskoleloven, så det "i helt særlige tilfælde", at "kommunalbestyrelsen kan midlertidigt fravige loven".

Det vil politikerne ændre i folkeskoleloven

Læs mere

Læs mere om høringen her på Folketingets hjemmeside.