Boost til lærernes faglige netværk på folkeskolen.dk

LB Foreningen giver godt tre millioner kroner, der skal bruges til at lette lærernes vej til ny viden, debat og nyheder om de enkelte fag.

Publiceret

Faglige netværk har fåetmediepris

Folkeskolen fik i 2014 Bordings digitale mediepris»for sit faglige netværk, hvor der på forbilledlig vis gås helt idybden med det enkelte fag og område, og hvor lærerne deler videnom undervisningsforløb«, som der står i begrundelsen forprisen.

FÅ MERE VIDEN OM DIT FAG

Følg med - og tilmeld dig dine faglige netværk - påfolkeskolen.dk/fag. Så kan du vælge at få de vigtigste nyheder fradine netværk hver dag eller uge.

Et fagligt netværk er et site om dine fag som lærer, hvorundervisere, forskere, fagpersoner, specialister og andreinteresserede kan følge, diskutere og kommentere et specifiktfag. Folkeskolen har til hvert netværk knytteten journalist, som skriver faglige artikler, og som optræder irollen som vært og »gartner«. Journalisten arbejder med både atskaffe bloggere, sørge for, at de bidrager til netværket, og tænkei udvikling og promovering af netværket.

De faglige netværk fungerer også som bibliotek, hvorkommentarerne varigt forbliver knyttet til den pågældende artikel.Det betyder, at når lærere og lærerstuderende senere søger på etemne, de har brug for viden om, vil de samtidig få en relevantfaglig debat præsenteret.

Lige nu er der 14 faglige netværk på folkeskolen - påfolkeskolen.dk/fag kan du tilmelde dig de netværk, som passer tildine fag og interesser. Det er følgende fag:

Billedkunst

danskundervisning

engelsk

ernæring ogsundhed

håndværk ogdesign

historieog samfundsfag

idræt

tysk ogfransk

musik

matematik

naturfag

religion

it i undervisningen

specialpædagogik

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærere vil gerne tæt på deres eget fag, viser Folkeskolens læserundersøgelser, og 1. oktober begynder et nyt projekt på fagbladet Folkeskolen, der skal gøre det lettere for skolefolk at finde viden om fagene. LB Foreningen, som ejer Lærerstandens Brandforsikring, har bevilget godt tre millioner kroner over tre år til en ekstraordinær indsats for at sikre lærerne et sted, hvor de let kan finde nyheder om fagene, holdninger fra faglige fyrtårne, relevante anmeldelser og gode undervisningsråd fra engagerede ildsjæle. Målet er, at Folkeskolens faglige netværk bliver et af lærernes foretrukne medier.

»Rambøll har undersøgt, hvor lærerne henter deres viden fra, og det gør de tre steder: Fra kolleger, Emu'en og Folkeskolen. Det er grunden til, at jeg tror, det kan lade sig gøre«, siger chefredaktør på Folkeskolen Hanne Birgitte Jørgensen.

Flere skal kende netværk

»Elever bygger isfabrik i praktisk matematik«, »Elever er vilde med musikundervisning på iPads« og »Gratis app gør det nemt at skabe bevægelse i specialklassens timer«. Sådan lyder tre overskrifter på netværkene for matematik, musik og specialundervisning. Allerede i 2012 begyndte Folkeskolen at oprette sites målrettet lærere, som brænder for deres fag. i 2014 var der oprettet netværk til alle fag. Hvert netværk har en journalist tilknyttet, anmeldere og en række bloggere, som løbende leverer indhold til sitet.

»I de faglige netværk kan man læse om, hvad der ligger inden for eksempelvis felterne forenklede Fælles Mål, prøver og karakterer, som betyder noget for det enkelte fag. Også den nyeste forskning inden for faget kan man følge med i på netværkene«, siger Hanne Birgitte Jørgensen.

Men læserundersøgelser viser, at kun 25 procent af lærerne ved, at netværkene eksisterer, og det skal den økonomiske indsprøjtning være med til at ændre på, fortæller chefredaktøren.

»Det at få bredt kendskabet ud til netværkene er et kæmpestort arbejde. Vi er meget glade for, at LB Foreningen vil være med til at sparke gang i netværkene«, siger Hanne Birgitte Jørgensen.

Formand for LB Foreningen og viceskoleinspektør på Langsøskolen i Silkeborg Carsten Mørck-Pedersen fortæller, at Lærerstandens Brandforsikring er lærernes forsikringsselskab.

»Vi har derfor en naturlig interesse i at styrke den enkelte lærer. Dette gør vi gennem den tryghed, vi yder i det daglige, men tryghed skabes også gennem styrkelse af lærernes faglighed. Dette kan gøres ved, at den enkelte lærer hele tiden kan opdatere sig på den bedste, nyeste og mest kvalificerende måde. Nemlig gennem et fagligt fællesskab, hvor der er tale om, at alle aktører inden for de enkelte fagområder er samlet på et sted: Det være sig DLF/Folkeskolen, de fagfaglige foreninger, uddannelserne/professionshøjskolerne, forskningen og Undervisningsministeriet«.

 

Carsten Mørck fortæller, at Lærerstandens Brandforsikring har sloganet »Vi passer på dig«.

»Det vil vi gerne leve op til på enhver tænkelig måde. Gensidigheden og solidariteten vil vi også gerne synliggøre gennem vores støtte.

Vi er et medlemsejet selskab med værdierne åbenhed og fællesskab. Det ligger i dna'et, at vi er imødekommende over for medlemmerne.

Vi prøver derfor altid inden for rammerne at finde dækningsmuligheder for vores medlemmer, når de har været ude for en begivenhed. Vi lytter til vores medlemmer«, siger Carsten Mørck og fortæller, at Lærernes Brandforsikring er blevet belønnet med branchens The Loyality Award og også har været bedst i Tænks test otte gange i træk.

Ekstraordinær indsats

Efter tre år med ekstra midler er det meningen, at indsatsen kan leve videre, uden at det koster ekstra. Hanne Birgitte Jørgensen fortæller, at netværket Specialpædagogik - som er det netværk, der har fungeret længst - har rigtig mange både følgere, aktiviteter og besøg, og hun tror på, at det samme sker for de andre fag, når det i en periode bliver muligt at sætte ekstra fokus på faget. Blandt andet skal der inden for hvert fag tilknyttes »folkeskolens fagkonsulenter«, som kan hjælpe journalisterne til at komme tættere på fagene.

»Det skulle gerne være sådan, at der efter tre år er flere bloggere og debattører, og at det i høj grad kører af sig selv«, siger Hanne Birgitte Jørgensen.

LB Foreningen forventer, at de i perioden også vil få større synlighed, når kendskabet til de faglige netværk bliver udbredt.

»Vi har en interesse i, at LB bliver eksponeret i den her sammenhæng. På den måde får vi og medlemmerne gensidigt noget ud af det«, siger Carsten Mørck-Pedersen.