Eleverne skal beskrive smagen af eksempelvis et æble

Grundsmage er i fokus på Smagens dag

Mælk, krydderurter og bacon er nogle af de fødevarer, som elever over hele landet i dag smager på. Året tema for Smagens dag er de fem grundsmage. Smagens dag giver lærerne mulighed for at hente inspiration til undervisning i smag.

Publiceret Senest opdateret
Eleverne kan tegne smagene i smage femkanten.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Smag smagen" er temaet for Smagens dag i år. Elever og lærere har i dag sat fokus på fem grundsmage sødt, surt, salt, bittert og umami. Lærerne kan hente inspiration i et undervisningsmateriale, som er skabt til begivenheden. Her kan lærerne gratis finde elevmateriale til ni workshops.

"Lærerne kan selv vælge, hvor meget de vil bruge", siger pressesekretær for Smagens dag Mariann Bach Nielsen. "Der er behov for at børn lærer at reflektere og udvide deres smagsoplevelser. De skal lære at vælge, og på sigt lærer de også at vælge den gode mad for sig selv".

Øvelser til forskellige fødevarer

Øvelserne er delt op i tre fødevaregrupper. Første gruppe er mælk, surmælksprodukter og fetaost. Den næste er grøntsager og krydderurter. Og den sidste er kylling, bacon og skinke.

Øvelserne er delt op sådan, at eleverne kan opleve, hvilke fødevarer, der især indeholder de fem grundsmage, herefter kan de bruge en smage-fem-kant til at beskrive og analysere smagen.

"Vi bruger smagefemkanten, som viser de fem grundsmage. Hvis eleverne tager et bid af et æble, så skal de vise, hvor surt æblet er på en skala fra 1 til 5, og hvor sød er den, så tegner de, og får på den måde også et billede af smagen", forklarer Mariann Bach Nielsen.

Madkundskabslærerne driver Smagens dag

Det er 24. gang skoler fejrer Smagens Dag. Skoler og lærere kan tilmelde sig projektet, men det er ikke et krav, fortæller Mariann Bach Nielsen.

"Vi ved ikke præcis hvor mange skoler, der deltager i Smagens Dag. Men vi gætter på, at mellem 20.000 og 30.000 børn er med til at smage", siger hun.

Det er madkundskabslærerne Hanne Birkum og Kirsten Marie Pedersen, der har udarbejdet årets undervisningsmateriale. Målgruppen er 4.-7. klasse med særligt fokus på madkundskab. Mariann Bach Nielsen fortæller, at projektet er båret frem af madkundskabslærerne på skolerne.

"Det er lærerne, der driver værket og primært madkundskabslærerne, som gør det her. Derfor er det også vigtigt, at der er materiale, de nemt kan bruge", siger hun. 

Powered by Labrador CMS