Anmeldelse

En barnlig komedie - og andre fortællinger

Børn har behov for voksne voksne

Bent Haller har øre for mislydene i familien, for utilpassetheden, for ubalancerne, søskendeforhold, hæmninger, for hvad der er sundt og usundt, og så er han bare helt eminent til den korte tekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bent Haller er født i 1946 i Frederikshavn og opvokset i Skagen. Tidligt i 1970'erne skrev han digte til forskellige aviser og udgav i 1972 sin første digtsamling, "Den indre klokkes klang". I 1976 udkom "Katamaranen" under meget stort ståhej, der ville have slået mange andre unge forfattere ud af kurs, men ikke Bent Haller, der har insisteret på at blive ved med at udvikle det vægtige forfatterskab. Over 100 bøger er det blevet til over de godt og vel 40 år som forfatter. I anledning af forfatterjubilæet – og 70-årsdagen – har Høst og Søn udgivet jubilæumsantologien "En barnlig komedie – og andre fortællinger", der består af ni noveller.

Fakta:

Titel: En barnlig komedie - og andre fortællinger

Forfatter: Bent Haller

Pris: 255

Sider: 98

Forlag: Høst og Søn

Bent Haller er mere end god til slutninger, der mange gange siger slam, og man sidder tilbage med et: ”Nej, det står der ikke!” – men det gør der. Han har et godt øje til familien, og som en usynlig tråd i novellerne går, at børn har brug for voksne voksne.

Det gælder ikke mindst titelnovellen "En barnlig komedie" – illustreret af Hanne Kvist – som handler om pigen Ella, der har meget svært ved at sætte fødderne rigtigt i familien. Hele tiden er forældrene over hende, og til sidst kravler hun op i havens store træ, mens hun saver de nederste grene af. Næste dag fælder faderen træet, men hvor er Ella?

Skøn lakonisk humor gør novellen "Den perfekte forbrydelse" – illustreret af John Kenn Mortensen – til en lille perle. Tvillingerne Udo og Bono planlægger et mord på deres ”oldebedste”, der ønsker at dø. Det lykkes for de to små forbrydere, og ingen opdager noget!

Temaet om de ikke tilstrækkeligt voksne voksne er tydeligt i "Frihed" – illustreret af Kamila Slocinska – som handler om forældreomklamring af værste skuffe. Det invaliderer simpelthen børn, og det får fatale konsekvenser for hovedpersonen Abel.

Ni noveller med et så stærkt indhold, at det næsten lige så godt kunne være blevet til ni romaner. Læs dem højt for – eller gerne sammen med – en 7., 8., 9. og 10. klasse!