Skoleelever på besøg i Dansk Sprognævn

Dansk Sprognævn opretter skoletjeneste

Tag dine elever med på besøg i Dansk Sprognævn og gør din undervisning i grammatik mere konkret.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærere ringer tit til Dansk Sprognævn og spørger, om de må komme på besøg i de hellige haller i Dansk Sprognævn sammen med deres elever.

Og mange lærere ringer også til Sprognævnet og spørger, om nævnet kan sende en medarbejder ud i klassen og holde et opæg.

Nu har nævnet taget konsekvensen og oprettet en skoletjeneste, der tilbyder følgende:

- Du kan komme på besøg i Dansk Sprognævn med din klasse

- Du kan få en af nævnets medarbejdere ud på din skole og holde foredrag

- På nævnets hjemmeside kan du hente såkaldt 'inspirationsmateriale', det vil sige links til kilder om sprog og grammatik

- Og på nævnets hjemmeside kan du også hente et nyudviklet undervisningsmateriale, der er tilpasset Fælles Mål. "Brug Retskrivningsordbogen bedst muligt - og undgå stavefejl!", hedder materialet, der er gratis.

En hjælpende hånd til lærerne

Om det sidste - undervisningsmaterialet - siger Sprognævnets direktør Sabine Kirchmeier:

"Der er pres på skolerne, og det kan være svært for lærerne at finde tid til selv at udvikle nyt materiale. Vi håber, at vi på den her måde kan give dem en håndsrækning og samtidig give eleverne gode retskrivningsvaner, som de kan have glæde af resten af livet".

Ny bog om skoleelevers stavefejl

 Andre undervisningsmaterialer er på vej

Nævnet har planer om at udvikle andre undervisningsmateriale, blandt andet et om, hvordan man sætter komma, og et om, hvordan man bruger stave- og grammatikkontroller, fortæller Sabine Kirchmeier.

Når disse materialer er klar, vil også de blive lagt på Sprognævnets undersite dns.dk/skoletjenesten.

Nyt kommasystem på vej

Grammatik-redskaber til eleverne

Det materiale, der allerede ligger på sitet ("Brug Retskrivningsordbogen bedst muligt - og undgå stavefejl!"), giver eleverne redskaber til hurtigt og nemt at korrigere egne og andres tekster, oplyser Sabine Kirchmeier.

"Gennem forløbet bliver eleverne trænet i at bruge Retskrivningsordbogen, og det skærper deres opmærksomhed på de oplysninger, de kan hente i de enkelte ordbogsopslag".

Ny bog om grammatik: "Præpositioner er nogle stoddere"

Brug Dansk Sprognævn hele livet

Sprognævnet har oprettet skoletjenesten for at hjælpe lærerne, og for at eleverne kan lære noget om sprog og grammatik - men også for, at eleverne kan stifte bekendtskab med Dansk Sprognævn, der er en statslig forskningsinstitution og kulturinstitution, som de - for eksempel via hjemmesiden - kan drage nytte af, mens de er unge og under uddannelse, og også når de bliver voksne.

"Det er vigtigt, at de unge lærer, hvor de kan finde viden om korrekt dansk", siger Sabine Kirchmeier.

Kom ind på Dansk Sprognævns skoletjeneste ved at klikke på linket nedenfor: