Anmeldelse

Alt om ...

Grammatik uden spræl

Traditionel tilgang til arbejdet med grammatikken kommer til at ligne slavearbejde, og serien er for dyr.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Denne serie består af 12 teorihæfter om ordklasser og sætningsanalyse på tre niveauer beregnet fortrinsvis til mellemtrin og udskolingen. Tre hæfter handler om ordklasserne navneord, udsagnsord og tillægsord, det fjerde hæfte er om sætningsanalyse.

Fakta:

Titel: Alt om ...

Forfatter: Lisbet Jensen, Kari Astrid Thynebjerg

Pris: 122,50

Sider: 40

Serie: Alt om ... niveau 1

Type: Alt om sætningsanalyse 1

Forlag: grammatikplatformen.dk

Pris: 33

Sider: 122,50

Type: Alt om adjektiver 1

Pris: 122,50

Sider: 39

Type: Alt om verber 1

På relativt kort plads - hæfterne er på 30 til 40 sider i A5-format - kan man i det korte forord blandt andet læse om læringsmål. Desuden indeholder hvert hæfte en grammatisk oversigt, et teoretisk afsnit og en facitliste. I det teoretiske afsnit i hæftet om navneord kan man eksempelvis læse om bøjningsformer, dobbeltkonsonant, brug af ordbog, sammensatte navneord og egennavne. En egentlig lærervejledning findes ikke.

Til hvert hæfte hører der QR-sider med læringsmål, grammatiske øvelser og evaluering. Eleven kan således forholde sig til de overordnede mål og læringsmålene og give sig selv karakterer fra 1-10, i forhold til hvor godt målene opnås. Der er øvelser, der handler om bøjningsformer og endelser, og så er der lidt friere opgaver. Eksempelvis er der en opgave om at skrive en tekst i datid ud fra et billede. Til sidst er der som evaluering opgaver, hvor eleven kan teste sig selv ved eksempelvis at indsætte ord i den rigtige bøjningsform.

Ved at scanne QR-koden eller bruge linket, der hører til det enkelte materiale, får man adgang til øvelserne i skrivbart pdf-format. Siderne kan også printes og bruges i papirform.

Niveauet i de fire hæfter på niveau 1, som her anmeldes, er ret elementært og kan anvendes fra 4. klasse, vurderer jeg. At man så på niveau 3 kan forberede sig på en gymnasial ungdomsuddannelse, som det hedder i forordet, lyder som et stort spring.

Med materialet får man en traditionel tilgang og gennemgang af tre ordklasser og sætningsanalyse med traditionelle (læs: kedelige) opgaver. QR-siderne, hvor eleven skal forholde sig individuelt til læringsmålene, er brugbare, om end de også kan virke demotiverende.

Hæfterne er tænkt som flergangsmateriale. Men skal man købe et klassesæt af alle hæfterne, bliver det en dyr investering.