Både undervisning og forberedelse har været noget mere besværlig for lærerne i Aalborg Kommune den første uge af skoleåret

It-systemerne i Aalborg brød sammen ved skolestart

Aalborgs folkeskoler er fuldt digitaliseret, men da eleverne mødte ind efter ferien, brød systemet sammen. Kommunens it-chef mener, det skyldes kapacitetsproblemer på såkaldte 'switche' og håber på en snarlig løsning fra leverandøren.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Lærerne har arbejdet med at klargøre undervisningen på de digitale platforme en uge før, eleverne startede, men systemet kunne ikke holde til, at eleverne også kom på. De første, der logger på om morgenen kan godt komme på internettet, men resten kan ikke. Vi har ingen fysiske bøger længere. Det hele er lagt over på platforme. Vi har ikke engang kopimapper at falde tilbage på. Alt er oppe i luften lige nu", siger Per Marshall, lærer på folkeskolen Seminarieskolen i Aalborg.

Manglen på internet gør det også svært for lærerne at forberede sig, fortæller Per Marshall.

"I dag var jeg færdig med at undervise klokken 10, og så skulle jeg forberede mig. Men alle mine ting ligger digitalt. Jeg kan heller ikke svare på mails fra forældre", siger han.

"Jeg kan selvfølgeligt godt tale med mine kolleger, men ikke læse hvad de eventuelt har skrevet til mig tidligere, såsom gangvagtskemaer og lignende. Det giver lidt mere at tale om over kaffen. Dér bliver blyant og papir vigtige redskaber".

KL: Digital læringsplatform stadig klar i 2017 

Spontane smartphoneløsninger

Flere lærere har for nuværende løst nogle af problemerne ved at bruge deres mobiltelefoners internetforbindelse til at få de opgaver, eleverne skal løse, op på projektoren i klasseværelserne.

"Men man er lidt på herrens mark, når man ikke ved, hvor lang tid det kommer til at tage. Man kan køre lidt med improviserede kopiark og spontane mobiltelefonløsninger, men det er meget omstændigt, for kopimaskinerne er stort set også udfaset. Det hele kører via pdf'er", siger Per Marshall.

It-chef håber på snarlig løsning

Aalborg Kommunes it-chef, Erik Balk Mouritsen, har tirsdag har sendt en mail ud til kommunens skoler, som folkeskolen.dk har fået fra Aalborg Lærerforening.

Ifølge it-chefen bunder problemet ikke i for lidt kapacitet på kommunens nye trådløse netværk, der blev implementeret i sommerferien, men derimod på de centrale switche, der forbinder computerne på kommunens skoler, så de kan kommunikere med hinanden.

"Vi forsøgte i går at opdatere softwaren på disse, og det så umiddelbart ud til at det løste problemet. Desværre er problemerne opstået igen her til morgen efterhånden som eleverne er logget på. Nettet kører fornuftigt indtil et vist belastningspunkt, og derefter opstår der problemer", skriver han.

Kommunens leverandør er nu i gang med at undersøge mulighederne for at udskifte switchene.

"Desværre kan vi ikke give en tidshorisont på en løsning af problemet. Vi håber at kunne få det løst inden for nogle få dage, men vi er som sagt afhængig af at vores leverandør", skriver Erik Balk Mouritsen, der samtidig beklager de gener, problemerne har givet på starten af det nye skoleår.

Det har endnu ikke været muligt at få yderligere kommentarer fra Aalborg Kommune.

It-chef i Aalborg: Nedbrud umuligt at forudsige

 

Powered by Labrador CMS