Debat

Skal man inddrage DIY aktiviteter og kreative projekter i folkeskolen?

DIY projekter blomstrer op på de sociale medier, og er efterhånden blevet en populær aktivitet, som handler om at være kreativ. Tendensen kan betragtes som en modreaktion på nutidens overforbrug.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

DIY projekter blomstrer op på de sociale medier, og er efterhånden blevet en populær aktivitet, som handler om at være kreativ. Tendensen kan betragtes som en modreaktion på nutidens overforbrug. Hele ideen bag DIY, som er en forkortelse for “do it yourself” eller “gør det selv” på dansk, handler netop om hvordan man skaber et personligt forhold til sine ting i modsætning til alt det man blot køber.

DIY kan være en god ide at inddrage i det pædagogiske samt faglige arbejde, da det kan skabe sammenhæng og helhed i børns institutionsliv, ved at handle om både forældresamarbejde og inklusion. DIY er en god måde at finde frem til barnets evner og færdigheder, der samtidig kan være med til at afspejle meget af han eller hendes personlighed, hvilket i sidste ende kan hjælpe til barnets selvrealisering. Faktisk er DIY lige noget der ligger i hjertet af den nye generation Y, da man selv bliver en del af medskabelsen af indhold til populære brands og produkter.

På YouTube findes der et hav af DIY videoer indenfor skønhed, hobby, dekoration, byggeprojekter, madlavning og meget mere, der hjælper andre med at finde inspiration.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Pandurohobby og Søstrene Grene er webshops, der har taget DIY-trenden til sig. Med egen youtube-kanal tager de trenden seriøst, og giver ganske simpelt kvalitets tips og inspiration, der gør dig i stand til selv at efterligne tidens trend.

Du kan finde inspiration til at lave din egen makeup, til at opfriske børneværelset eller skabe en unik bogreol - det kan være stort set hvad som helst.

Rabatkoder er en del af DIY trenden

Hvordan får man så råd til at holde det billigt og enkelt? Til dette spørgsmål ligger svaret ofte i rabatkoder, som kreative gør-det-selv mennesker finder på diverse rabatkodehjemmesider. Særligt generation Y er hurtige til at finde en ugentlig rabatkode fra DIY webshop, som de kan bruge til deres mange projekter. Saleduck.dk er et ekspempel på en dansk rabatkodehjemmeside, der også har masser af tilbud og rabatkoder til kreative hobby webshobs, og som kan spare dig penge på dit kreative projekt. Mange af de forskellige webshops tilbyder samtidig mange ideer og inspiration til DIY projekter - særligt projekter der forbinder forældre og børn.

Oplevelsesværdi og medskabelse

Det DIY giver mange, er selve oplevelsesværdien, som man får ved at dele sine projekter med resten af verden på de sociale medier. Særligt Pinterest er dedikeret til at dele kreative projekter. Her kan man søge specifikt efter kreative DIY projekter, som giver resultater der linker til tusindvis af forskellige DIY blogs og udsalg. Pinterest er altså et godt redskab til at promovere egne projekter, og til at søge efter nye DIY ideer.

Spørgsmålet er om DIY projekter ikke kan blive en større del af krydsningen mellem det pædagogiske og faglige samarbejde, da det skaber inklusion og fokuserer på børns kreative samt digitale kompetencer, der kan strække sig langt i forhold til at forstå og udnytte børn og unges behov for aktiv deltagelse og oplevelsesværdi. Der er om ikke andet spændende muligheder for også tværfagligt at forbinde fag som billedkunst, mediefag, håndarbejde eller hvor man nu kan se muligheder for, at lade børnene arbejde på deres egne projekter.