Det er ikke nogen stor eller omfattende arbejdstidaftale, der er indgået i Svendborg, men kredsformand Lone Clemmensen glæder sig over, at der nu kommer et loft over undervisningstimetallet og fleksiblitet for alle lærere i kommunen.

Sommerferiehilsen i Svendborg: Loft over timetal

På den allersidste skoledag før ferien fik lærerne i Svendborg Kommune en lokal arbejdstidsaftale, som lægger et loft over, hvor mange lektioner, en lærer maksimalt bør varetage - 26,67 lektioner per skoleuge.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fordi aftalen kom så sent i stand hedder det simplethen i den, at "det er aftalens intentioner, der så vidt muligt skal efterleves i skoleåret 2016/17".

"Den bliver ikke bindende fra august", forklarer formand for Øhavets Lærerkreds Lone Clemmensen. "Men vi ved, at man mange steder har planlagt på en måde, at det godt vil kunne lade sig gøre".

Hun har desuden aftalt med forvaltningen, hvordan de følger op på, at den føres ud i livet, og særligt vil de følge 1. kvartal i 2017 og se på, hvordan aftalen fungerer.

Det var Dansk Folkeparti, der i marts gik imod den resterende blå blok i Svendborg Kommune og sammen med de øvrige lister bad forvaltningen indgå en arbejdstidsaftale med lærerne. Den sydfynske kommune har et meget decentralt skolevæsen, og der har hidtil ikke en gang været meldt et administrationsgrundlag ud til skolelederne fra kommunens side, så det har været forskelligt fra skole i skole, hvordan man har tolket den gældende arbejdstidslov for eksempel i forhold til, hvor mange timer lærerne skal være til stede på arbejdspladsen. Men den nye aftale indfører en fleksibilitet, hvor lærernes undervisningstid så vidt muligt lægges sammenhængende. Dermed kan læreren flytte rundt på en del af sin forberedelses- og efterbehandlingstid i ydertimerne og lægge den dér, hvor det giver bedst mening. Og med aftalen indføres altså et maksimalt undervisningstimetal på 26,67 lektioner a 45 minutter, som kun kan fraviges undtagelsesvist

Lone Clemmensen glæder sig ikke mindst over, at lærernes tillidsrepræsentanter nu har fået en aftale, der sikrer dem tid til opgaven. Efter en stribe skolesammenlægninger, hvor der i første omgang kun var én tilidsrepræsentant per sammenlagt skole, er Svendborg-lærerne vendt tilbage til én tillidsrepræsentant per matrikel/afdeling. På de største skoler får den primære tillidsrepræsentant reduceret sin nettoarbejdstid med 7,5 timer pr. uge i 40 uger = 300 timer pr. år, på de mellemstore med 6,5 timer pr. uge i 40 uger = 260 timer pr. år og på de små med 5,5 timer pr. uge i 40 uger = 220 timer pr. år. Tillidsrepræsentanterne på de enkelte afdelinger/matriker og arbejdsmiljørepræsentanterne får reduceret deres nettoarbejdstid med 60 timer.

Se hele aftalen via linket til højre.

Læs mere

Arbejdstidsaftalen