Sverige har haft en sproglov siden 2009

Sproglov: Møderække om dansk sprogpolitik

Danmark har brug for en sproglov, mener Modersmål-Selskabet, som nu indkalder til en møderække på Folkeuniversitet i København om dansk sprogpolitik.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vil du have indflydelse på dansk sprogpolitik? Så vil det være en god idé at deltage i den møderække om sproglov og sprogpolitik, som Modersmål-Selskabet udbyder i samarbejde med Folkeuniversitet i København efter sommerferien - se link til højre.

"Som møderækken er tilrettelagt forudsætter deltagelse aktiv involvering. Der er altså tale om mere end en forelæsningsrække, da hensigten er at udarbejde konkrete oplæg og forslag", skriver Modersmål-Selskabet i en e-mail til folkeskolen.dk.

Andre lande har en sproglov

Andre lande har allerede en sproglov - for eksempel Finland, der fik en sproglov i 2005. Sverige fik en sproglov i 2009 samt en lov om nationale minoriteter og minoritetssprog i 2010. Og Island fik en sproglov i 2011. Skotland vedtog en sproglov i 2005, Wales i 1993. Canada fik en sproglov allerede i 1985.

Men ikke Danmark. Dansk Folkeparti har flere gange forsøgt at Folketinget til at vedtage en sproglov, senest i 2012, men uden held.

"Dansk Folkeparties lov- og beslutningsforslag er systematisk blevet stemt ned af de andre partier", fortæller cand.interpret. Jørgen Wind Nielsen, der står for møderækken på Folkeuniversitetet, og som er formand for Modersmål-Selskabet.

"Men Dansk Folkeparti har måske også lidt for meget hang til i samme åndedrag at lade deres forslag til styrkelse af dansk have negative konsekvenser for de medborgere, der har dansk som andetsprog", tilføjer Jørgen Wind Nielsen.

Danmark har brug for en sproglov

Selv mener Jørgen Wind Nielsen, at Danmark har brug for en sproglov. På Modersmål-Selskabets hjemmeside skriver han således:

"Der er brug for en sproglov, der som i mange andre lande symbolsk viser, at dansk er det fælles, officielle og samfundsbærende sprog i Danmark, helt uden at krænke befolkningens ret til og muligheder for at tale andre sprog i andre sammenhænge. Loven skal fungere som rammelov for sproglovgivning på centrale samfundsområder".

"Grundloven nævner ikke med ét ord, at dansk er samfundsbærende sprog i Danmark, selvom den er skrevet på dansk. Kun i retsplejeloven og i et vist omfang forvaltningsloven findes sproglige reguleringsbestemmelser" - skriver altså Jørgen Wind Nielsen.

Gennem de sidste 15 år er der blevet skrevet flere rapporter om en dansk sprogpolitik, fortæller Jørgen Wind Nielsen. De vil blive gennemgået på møderne og diskuteret med henblik på udarbejdelse af forslag til en dansk sprogpolitik.

Læs mere

Folkeuniversitetet, København

Den svenske sproglov, Språklag

Powered by Labrador CMS