Debat

LOMA er meget mere end LOkal MAd

Værdifulde erfaringer fra Nymarkskolen i Svendborg kan inspirere andre, der har lyst og mod på at kombinere læring, sund mad og dannelse.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

LOMA står egentlig for LOkal MAd og er betegnelsen for den madordning, som Nymarkskolen og Svendborg Kommune i samarbejde med AAU og UCL begyndte udviklingen af i 2011. Dorte Ruge, UCL har beskrevet den i et andet indlæg på denne tråd. Jeg kan kun opfordre andre skoler og kommuner til at tage ideen op og udvikle lignende projekter afpasset efter lokale forhold. LOMA er nemlig så meget mere end en madordning, der sikrer alle elever på vores skole mulighed for at købe et sundt frokostmåltid på skolen. Et måltid som er produceret af skolens 2 professionelle køkkenfolk, 1 madkundskabslærer og 10 af skolens elever, der starter dagens produktion kl. 7.30. Et måltid, som produceres fra bunden af lokale råvarer indkøbt fra skolens faste leverandører, der som del af den kommunale indkøbsaftale står til rådighed som gæstelærere/besøgsværter for vore elever.Ud over alt dette får eleverne gennem LOMA også: LæringOplevelseMedindflydelseAnsvarlighed

Læring i og på tværs af skolens fag og obligatoriske emner.Oplevelser i og med virkeligheden uden for klasseværelset og skolen, som fremmer motivation og læring. Medindflydelse på menuplanlægning og de delemner, de vælger at arbejde med, når deres klasse har LOMA-ugeAnsvarlighed i og med, at nødvendigheden af at bidrage og samarbejde bliver meget tydelig, når man sammen med sine kammerater skal have et kvalitetsprodukt klar til servering kl. 11.15, når vores fælles frokostspisning finder sted. 

Vi er meget optagede af til stadighed fortsat at have fokus på vigtigheden af, at vi i skolen arbejder med den alsidige dannelse. LOMA er et blandt flere elementer heri.Jeg kan kun opfordre andre til at følge opskriften: Politikere, der afsætter de nødvendige midler til bygninger og drift, ledelse, der rammesætter, motiverer og understøtter og engagerede og dygtige medarbejdere, der planlægger, afvikler og evaluerer undervisningsforløb af høj kvalitet.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Powered by Labrador CMS