Sådan får du jobfoden indenfor som dimittend

Det kan være svært at få sit første lærerjob, når cv’et kun byder på praktikerfaringen. Få gode råd til jobjagten.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Selvom dimittenders erfaringer ligner hinanden, er der meget, du kan gøre for at komme længere frem i køen, når skolerne skal ansætte. Det fortæller Morten Grant Rueskov, der som konsulent i Lærernes a-kasse blandt andet arbejder med at hjælpe nyuddannede lærere på vej til det første job.

Fyld kød på kompetencerne

Som dimittend er det let at forfalde til klichéer, når kompetencerne skal beskrives på cv'et - men problemet er, at mange skriver de samme floskler, forklarer Morten Grant Rue­skov. Der skal i stedet fyldes mere personlige fortællinger på kompetencerne:

»Reflekter over din erfaring fra praktikkerne. Hvad kan du som lærer? Og hvornår er det kommet til udtryk, at du er god til det? I stedet for at skrive, at du er god til relationsarbejde, så beskriv i din ansøgning en situation, hvor det, du har gjort, har virket - og hvordan du gerne vil bruge det fremover«.

Skab et netværk

Man skal bruge sit netværk, når man søger job. Men hvad gør man, hvis man har været i udlandspraktik eller ikke har lyst til at vende tilbage til et praktiksted og derfor har et ret snævert netværk?

»Hvis du ikke har et netværk, så må du skabe dig et. Det kan du blandt andet gøre ved at søge uopfordret på skoler, du har lyst til at være på«, siger Morten Grant Rueskov.

»Tag derud tidligt om morgenen, hvor skolelederen ofte ikke er så mødetravl, og aflever din ansøgning personligt. Det kan give vikararbejde, som måske kan føre til fastansættelse - og som uanset hvad udvider dit netværk, så flere bliver opmærksomme på, hvad du kan, og at du er ledig«.

I uopfordrede ansøgninger er der ikke en særlig jobprofil, man skal opfylde - og det er derfor en oplagt mulighed for at skabe det absolut bedste billede af sig selv, understreger han.

Han opfordrer desuden til, at man husker at bruge sine medstuderende som netværk, for måske gemmer jobåbningen sig på deres tidligere praktiksteder.

Vær offensiv i jagten

Den personlige relation er uhyre vigtig, hvis skolelederen skal spotte dig i ansøgningsbunken. Derfor skal man være offensiv, råder konsulenten.

»Tag personlig kontakt - både når du søger opslåede stillinger, og når du vil søge uopfordret. Ring og få en snak om opslaget eller skolen, og præsenter dig selv. Hvis kemien er god, så inviter dig selv forbi til en snak på skolen«, siger han og tilføjer:

»Hvis du kan få en rundvisning og se skolelederen i øjnene, er du allerede nået langt, for det er sværere at afvise en, man har mødt. Så mød op med overskud og en oprigtig interesse i stedet - og referér til besøget i ansøgningen«.

Morten Grant Rueskov opfordrer desuden dimittender til at benytte sig af a-kassens mange tilbud - man kan blandt andet få feedback på ansøgninger og cv samt booke møder til faglig sparring.

Læs mere om a-kassens tilbud på dlfa.dk