Freja Bruun går som den eneste elev på Fortunaskolen op i madkundskab, mens klassekammeraten Maria har besluttet at bruge de fem dages forberedelse til sine andre prøver.

585 elever er tilmeldt prøve i madkundskab

Op mod 12 elever kunne gå til prøve i madkundskab i år på Fortunaskolen i Bramming. Flere var interesserede, men kun Freja Bruun fra 9.b valgte at gå op. Hendes klassekammerat fravalgte madkundskab for at få mere tid til de øvrige prøver. 75 skoler over hele landet har tilmeldt elever til prøve i madkundskab.

Publiceret

Så mange er tilmeldt prøve imadkundskab

Til prøverne i maj/juni 2016 i madkundskab havde:

75 skoler havde tilmeldt hold til prøven
111 hold var tilmeldt prøven
585 elever var tilmeldt prøven
Kilde: Undervisningsministeriet

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det er noget med, at det er mere praktisk. Det lød spændende. Det kunne der ikke ske noget ved at prøve", siger Freja Bruun fra 9.b.

Fem hverdage før prøven trækker hun sin opgave. Så får hun 60 minutter med vejledning, hvor hun skal planlægge, hvad hun skal bruge de to timer, som prøven varer, til. Dernæst har hun fem dage til at øve sig før selve prøven. (Se prøvevejledning for madkundskab via link til højre for denne artikel). 

"Det er bare en ekstra prøve, jeg gerne vil tage. Så er det hele ikke så bogligt, det bliver også lidt praktisk", siger hun.

For at kunne gå op i madkundskab skal eleven have haft faget som valgfag i to år, og faget er populært på Fortunaskole, fortæller lærer Jacob Michelsen, som er den lærer, der fører Freja Bruun op til prøve.

"Der er  10-12 stykker, der har mulighed for at gå op til prøven, men det er kun én, der gør det. Jeg har en ide om, at det er fordi eksamensperioden er meget komprimeret. Der er meget lidt tid mellem prøverne", siger Jacob Michelsen.  

 

Satser på boglige fag

Maria Nielsen fra 9.b er en af de elever, som egentlig havde meldt sig til prøven, men endte med at vælge den fra.

"Jeg elsker at lave mad, så det ville ikke være svært får mig at gå op, og jeg ville rigtig gerne, men det er en tidskrævende prøve, og jeg vil gøre noget ved de boglige fag. Så jeg fokuserer på dem for at få lidt højere karakterer. Så jeg valgte at bakke ud", siger Maria Nielsen.

Både hende og Freja Bruun synes, det er en rigtig godt, at de har mulighed for at tage prøve i madkundskab.

"Det er vildt fedt. Det dejligt, at man kan få mulighed for at lave noget praktisk i prøver. Det gør en forskel. Det er en helt anden måde at gå til prøve på end at skulle læse op på en computer", siger Maria Nielsen.

Prøvemulighed giver engagement

De tror også, at muligheden for at gå til prøve måske har betyder, at de har været lidt mere engageret i undervisningen.

Maria Nielsen kunne dog godt tænke sig, at faget indgik i udtræk af prøver ligesom eksempelvis biologi, historie og samfundsfag.

"Nu er det sådan, at når man vælger at gå op, så skal man tænke en ekstra gang. Men jeg synes, det ville være super at gå op", siger Maria Nielsen.

Jacob Michelsen mener, at prøven giver eleverne mere målrettethed.

"Det giver mere engagement. Så alt andet lige, så tror jeg det giver en bedre undervisning", siger Jacob Michelsen, og fortæller, at lærerne tidligt ved, om elever vælger at gå til prøve.

"Vi fortæller om det, når de vælger valgfag før sommerferien".

Læs mere

Prøvevejledning for madkundskab