Den første bestyrelse i foreningen for Håndværk og Design består af: Hanni Eskildsen, formand, Wisti Pedersen, næstformand, Henning Birk Andersen, kasserer, Irene Egeskov Andersen, sekretær Karsten Bjerregaard, redaktør på Håndværk & Design Torben Grøn, Kirsten Brandt Olesen, Pia Jean Martinussen, suppleant, Peter Hougaard, suppleant (som ikke var til stede, da billedet blev taget).

Nu er der én forening for Håndværk og Design

I fredag blev Den faglige forening Håndværk og Design endeligt stiftet. Der var dog nogle knaster, der skulle slibes, da Danmarks Sløjdlærerforening måtte igennem to ekstraordinære repræsentantskabsmøder, før foreningen kunne tilslutte sig.

Publiceret

Den faglige forening Håndværk og Design

Foreningens formål er at styrke Håndværk og Design som skolefagog læreruddannelsesfag, og at virke for medlemmernes fællesinteresse af faglig, pædagogisk og tjenstlig art. Det er ligeledesformålet at styrke håndværksmæssige aktiviteter i tværfagligtsamarbejde. Dette søges nået dels gennem kurser, foreningensudgivelser og andre tiltag til faglig sparring og dels gennem påvirkning af organisationer og beslutningstagere. 

Bestyrelsen i den nye forening:

Hanni Eskildsen, formand, Wisti Pedersen, næstformand, HenningBirk Andersen, kasserer, Irene Egeskov Andersen, sekretær, KarstenBjerregaard, redaktør på Håndværk & Design, Torben Grøn,Kirsten Brandt Olesen, Pia Jean Martinussen, suppleant, PeterHougaard, suppleant 

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"En hård fødsel giver smukke børn - vi ses til dåben", sagde den nu forhenværende formand for Danmarks Sløjdlærerforening, Wisti Pedersen, da Den faglige forening Håndværk og Design var stiftet efter en to timer lang generalforsamling. Det var aftenens fjerde generalforsamling, efter én i Danmarks Håndarbejdslærerforening og først ekstraordinær generalforsamling og derefter ekstraordinært repræsentantskabsmøde i Danmarks Sløjdlærerforening tidligere på aftenen. Her skulle de to foreninger vedtage ens vedtægter, så de efterfølgende kunne indgå i en fælles forening. Hos håndarbejdslærerne blev alle ændringer vedtaget uden kommentarer, men hos sløjdlærerne blev der debatteret og vedtaget vedtægtsændringer. En af de store diskussioner handlede om, at foreningens formål også skulle være at kæmpe for efter- og videreuddannelse.

Håndarbejds-lærere siger ja til fusion med sløjdlærerne

Ekstra-ekstraordinært repræsentantskabsmøde

Da den stiftende generalforsamling for Håndværk og Design skulle starte - efter en længere forsinkelse - var det således med to forskellige sæt vedtægter fra de to foreninger.

"Enten er man med nu og så kan man stille ændringsforslag til førstkommende generalforsamling, eller også ligger oprettelsen stille til vi har indkaldt til en ny generalforsamling for begge foreninger. Vi er nødt til at komme i gang nu, ellers smuldrer det", sagde den fungerende formand for generalforsamlingen, Hanni Eskildsen. Sløjdlærerforeningen måtte således ud i et ekstra-ekstraordinært repræsentantskabsmøde for at tage stilling til vedtægterne endnu en gang. Resultatet blev et ja til vedtægterne mod et tilsagn om, at disse skulle revideres frem mod næste generalforsamling. På vegne af den kommende bestyrelse for Håndværk og Design sagde Hanni Eskildsen god for dette.

"Der har været fodfejl i OO-udvalget (Ordentlig Overgang - et fælles udvalg for de to foreninger, red.). Det var helt reelle diskussioner, der var, men det byggede på fodfejl fra vores side", forklarer Wisti Pedersen efterfølgende, og han understreger, at forløbet kunne have været bedre, men at der ikke er nogen af de involverede, der har prøvet at fusionere to foreninger før.

Ny formand: Slå sløjd og håndarbejde ihjel

Ikke desto mindre kunne ordstyrer Jeanette Sjøberg, hovedstyrelsesmedlem i DLF og kontaktperson for faget, kl. 19.07 erklære Den faglige forening Håndværk og Design for stiftet, og de 35-40 fremmødte deltagere klappede, glade og lettede.

Lærere af en særlig støbning

Efterfølgende var der valg til bestyrelsen. Forinden havde Danmarks Håndarbejdslærerforening og Danmarks Sløjdlærerforening udpeget hver to medlemmer, der skulle træde direkte ind i bestyrelsen, heriblandt de to formænd. Til de tre sidste pladser var der kampvalg.

Efter mere end to timers generalforsamling og 14 punkter på dagsordenen kunne ordstyrer Jeanette Sjøberg afslutte med en ros til lærerne.

"I må være af en helt særlig støbning med sådan en tålmodighed. Det er heldige elever".

Fusionen af Håndarbejdslærerforeningen og Sløjdlærerforeningen giver knap 1500 medlemmer. Ved den efterfølgende konstituering blev Hanni Eskildsen formand for Håndværk og Design.

og der bliver nok at tage fat på, fortæller hun. Medlemshvervning skal på dagsordenen, og der skal sættes skub i lokalforeningerne. Håndværk og design bliver praktiseret meget forskelligt rundt omkring, og Hanni Eskildsen har et ønske om, at der bliver lavet nogle minimumsbestemmelser for faget, lige som der skal arbejdes for mere efter- og videreuddannelse.

Det handler om faglighed og synergi

Med til generalforsamlingen var blandt andre Annette Bruun fra Kalbyrisskolen i Næstved. Selvom hendes skole har taget hul på undervisningen i håndværk og design, hvor hun underviser i den bløde del, så er hun spændt på fagets udvikling i de næste fem år.

"Håndværk og design er en kunstig konstruktion, som vi finder os i, fordi vi brænder for faget. Jeg vil påstå, at der er nogle fag man kan læse sig til - det kan jeg ikke med håndværk og design. Jeg er nødt til at prøve det selv og være skarp teknisk. Jeg kan sagtens undervise i håndværk og design uden at være i det hårde materialelokale. Det handler om synergien mellem de to personer, som er skarpe til hver sit fag. Om fem år er det interessant at se, om jeg er skubbet ud, fordi jeg ikke mener, at jeg skal undervise i det hele".

Fra 1. august 2016 bliver håndværk og design obligatorisk i folkeskolen, så Den faglige forening Håndværk og Design får nok at tage fat på. Dåben af foreningen vil finde sted i løbet af efteråret.