Flere med ’hård’ baggrund uddanner sig til meritlærer

Ikke alene er antallet af studerende på meritlærer-uddannelsen i Nordjylland fordoblet. De har også andre baggrunde end de traditionelle humanistiske. Samtidig er der udsigt til, at uddannelsen bliver gratis, så endnu flere læser til lærer.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hidtil har det især været pædagoger og andre med en humanistisk baggrund, der er søgt ind på merit-læreruddannelsen, men sådan er det ikke år.

"Vi har fået flere ingeniører og andre med tekniske uddannelser, men også sygeplejersker og tre-fire landmænd", siger Jesper Vinther, studiechef for læreruddannelsen i Aalborg og Hjørring, til avisen Nordjyske.

Jesper Vinther har netop budt 76 nye studerende velkommen til uddannelsen i Aalborg - i fjor måtte han nøjes med 37. I Hjørring er tallet steget fra 27 til 47.

"Det er en guldgrube at få folk med erfaring. For eksempel en landmand, der er vant til at færdes udenfor i gummistøvler, som lærer i natur og teknik", studiechefen.

Bred opbakning til gratis meritlæreruddannelse

Det koster omkring 20.000 kroner at tage uddannelsen, men for at få bugt med lærermanglen foreslår SF, at den skal være gratis, så man kan få bugt med lærermanglen.

"Alle, der har lyst til at blive meritlærer eller meritpædagog, skal have uddannelsen gratis. Vi mangler de faggrupper i så voldsom grad, at det er for dumt, at vi lader økonomiske forhindringer stå i vejen for, at vi får uddannet flere lærere", siger folkeskoleordfører Pernille Vigsø Bagge (SF) til dagbladet Information.

At gøre meritlæreruddannelsen gratis er et skridt på vejen, mener Socialdemokraternes udannelsesordfører Christine Antorini. Men de studerende også skal have noget at leve af, da de ikke er berettiget til at modtage SU.

"Uddannelsen skal gøres gratis, men der skal også laves 30.000 uddannelsespladser for voksne over 30 år, hvor de kan få støtte på dagpengeniveau. Typisk er det jo voksne mennesker med familie, hus og afbetaling, der vælger at tage merituddannelsen", siger hun.

Haarder tager sagen op til efteråret

Undervisningsminister Bertel Haarder (V) er enig i, at det er et problem, hvis økonomien skræmmer nogen fra at vælge læreruddannelsen. Han peger på, at uddannelsen allerede er blevet billigere, men foreslår samtidig, at partierne kan drøfte betalingen for meritlæreruddannelsen, når globaliseringsmidlerne skal fordeles til efteråret.

Powered by Labrador CMS