Det er snart to år siden, at lærer Erik Schmidt fik den advarsel, han siden har kæmpet for at blive renset for.

Erik Schmidt vinder retten til at gå i retten

Var det i orden, da Odense Kommune valgte at tildele Erik Schmidt en skriftlig advarsel begrundet med uacceptabel negativ adfærd? Det har læreren efter længere tids juridisk tovtrækkeri fået lov til at få prøvet ved retten.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den 2. juni 2014 blev Erik Schmidt en tjenstlig advarsel blandt andet begrundet i "negative holdninger" på møder på Agedrup Skole. Men var det i orden?

Det mener Erik Schmidt og Danmarks Lærerforening ikke, så de har siden efteråret 2014 forsøgt at få advarslens gyldighed efterprøvet - først ved en tjenstlig undersøgelse, og da det blev afvist, ved civilretten. Lige så længe har Odense Kommune forsøgt at få sagen afvist med henvisning til, at Erik Schmidt ikke længere er ansat i kommunen. Han opsagde sin stilling den 21. maj 2014 og modtog dermed først advarslen, efter han havde taget sin afsked.

I dag blev der afsagt en kendelse, der betyder at Erik Schmidt kan få mulighed for at afprøve advarslen ved retten. Man kan altså ikke afvise at efterprøve rigtigheden og lovligheden af advarslen med henvisning til, at læreren har sagt op. Odense Kommune har dog mulighed for at kære kendelsen.

Det glæder Erik Schmidt:

"Det har principiel betydning at få efterprøvet, hvor vilkårligt man kan forvalte. Jeg anser det for at være manglende dømmekraft - fra en ung leder, der havde været tre måneder på den skole, hvor jeg havde været i 34 år, fra en nyansat børne- og ungechef, der skulle rådgive ham, og fra en rådmand, der også lige var tiltrådt. Det var ude af proportioner, det der skete", siger Erik Schmidt.

Med jobbet som indsats: Erik Schmidt fik en tjenstlig advarsel for "negative holdninger"

Den fynske lærer mener desuden, at det er vigtigt at få gjort op med den opfattelse af kritik, som advarslen er udtryk for.

"Det er også principielt vigtigt at sætte hælene i forhold til den bølge af ensretning og åndsufrihed, der oversvømmer skolerne og hele uddannelsessektoren for tiden. Det er kritik som et redskab til udvikling og en resurse", siger Erik Schmidt.

Kommunen har afvist sagen med henvisning til, at Erik Schmidt ved sin opsigelse gik på pension. Men Erik Schmidt selv fortæller, at han ikke er holdt op med at arbejde efter sin opsigelse.

"Jeg har ikke sagt mit job op, fordi jeg var færdig med at arbejde. Jeg har sagt mit job op, fordi jeg ikke syntes, jeg kunne være på min arbejdsplads. Selvom jeg nu kan hæve af min pension, har jeg ikke sagt op for at gå på pension", siger Erik Schmidt - der blandt andet har et forlag, reklamebureau og driver en lokalavis samt Odense Lærerforenings kredsblad.

Opdateret den 27.4 klokken 07.39:

Odense Kommune overvejer, hvordan kommunen vil forholde sig til kendelsen:

"Der er tale om en personalesag, hvorfor Odense Kommune ikke kan kommentere nærmere på, at to ud af tre dommere fandt, at sagen kan behandles af byretten, mens den sidste fandt, at det ikke var tilfældet. Odense Kommune vil nu nærlæse kendelsen og sammen med sin advokat drøfte det videre forløb i sagen", skriver kommunen i en kommentar via presseafdelingen.

 

Dommer afgør, om Erik Schmidt må få sin sag prøve