Anders Bondo Christensen var tilfreds med, at partierne nikkede ja til, at der skal laves en analyse af problemerne med lærermangel i folkeskolen.

Bondo på Christiansborg: Partier takker ja til analyse om lærermangel

Der skal laves en analyse af problemerne med de stigende rekrutteringsproblemer i folkeskolen. Det blev resultatet, da Anders Bondo Christensen var til foretræde i Folketingets børne- og undervisningsudvalg. SF støtter op om en analyse, men så hellere, at der kommer en handleplan på bordet.

Publiceret Senest opdateret

Fakta om  lærermangel ifolkeskolen

- Antallet af lærere, der forlader folkeskolen, er steget med 31procent fra 2012/2013 til 2014/2015.

- 17.000 læreruddannede har valgt grundskolen fra og arbejder iandre brancher

- Fra 2002 til september 2013 blev der uddannet 6.502meritlærere. I 2013 havde kun 15 procent af dem hovedbeskæftigelsei folkeskolen.

- Antallet af skoleledere, som melder om, at mangel påkvalificerede lærere hæmmer undervisningen, er steget med 164procent fra 2013 til 2015.

- Lærerledigheden har været faldende siden 2012. I dag liggerledigheden på 1,4 procent.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der var tilfredshed at spore hos formand for Danmarks Lærerforening (DLF) Anders Bondo Christensen, da han efter et kvarter havde færdiggjort sit fortræde i Folketingets børne- og undervisningsudvalg. Rundt om bordet med Folketingets skoleordførere var der nemlig umiddelbart opbakning til at i gangsætte en analyse, som skal præsentere et bud på, hvordan man sikrer tilstrækkeligt med lærere i folkeskolen.

"Det gik, som jeg havde håbet og regnet med. Jeg hæfter mig ved, at der simpelthen ikke var tid nok til alle de spørgsmål, der blev stillet. Så det viser en interesse for sagen. Vi har nogle indikatorer på, hvorfor vi er havnet i denne her situation, men det kunne være rart med et mere solidt grundlag ved at lave en analyse af, hvad skal der til for at holde på lærerne, og hvordan får vi nogle af de lærere, som har forladt skolen tilbage igen. Der var der tilkendegivelser hele vejen rundt om bordet om, at det vil man gerne være med til", lyder det fra DLF-formanden kort efter, at han er kommet ud fra mødet.

KL: Tal skolen op til gavn for lærer-rekrutteringen

DLF: Vi vil lave analyse i fællesskab med ministeriet

Her blev han efterfulgt af Socialdemokraternes undervisningsordfører Anette Lind, som inden hun gik videre, understregede over for DLF-formanden, at partiet støtter op om en mulig analyse. En analyse, som DLF håber på bliver et sammenspil mellem ministeriet og DLF.

"Det vil være vores forslag. Vi kunne godt lave en selv, men det vil det have mere værdi, hvis vi er flere om det", fortæller Anders Bondo Christensen.

Til mødet var alle partiernes skoleordfører til stede på nær de Konservatives Mai Mercado og Liberal Alliances Merete Riisager. Udover at glæde sig over opbakningen til en analyse håber Anders Bondo på, at analysearbejdet snart kan starte.

Kampen om lærermangel-dagsordenen

"Jeg håber, at vi kan gå i gang hurtigt. For ting tager tid, og det gør det også her. Først skal analysen laves, og derefter skal man finde ud af, hvordan den skal bruges. Vi skal være opmærksomme på, at hvis man ikke handler i tide, så risikerer man at komme på den anden side af point-of-no-return".

SF: Lærermangel kan ende som katastrofe

SF's undervisningsordfører Jacob Mark støtter op om analysen, men mener ikke, at en analyse er nok. Han så hellere, at der blev udviklet en decideret handleplan for at komme problemet til livs.

"Det her er et af de mest alvorlige problemer, som den danske folkeskole står over for. Man skal være både blind og døv for ikke at erkende, at hvis vi lige pludselig står uden et tilstrækkeligt antal ansatte, så er det en katastrofe. Derfor synes jeg, at det er en god ide at lave en analyse. Men det er vigtigt, at den ikke blot konstaterer, at der er et problem, men at det i højere grad bliver en handleplan, så vi kan løse problemet", siger han og fortsætter.

17.000 læreruddannede arbejder ikke i skolen

"Det kan ske igennem kampagner om lærerfaget, og så handler det om bedre arbejdsvilkår - jeg tror, at mange af de kommuner, som har de værste arbejdsvilkår, lige nu mærker straffen".

På næste forligskredsmøde vil partiet derfor foreslå, at der skal i gangsættes en handleplan.

"Vi foreslog faktisk på sidste møde, at man laver en analyse. Men nu kan vi på baggrund af i dag, at der bør laves en handleplan. Og det hører jeg også Dansk Folkeparti sige".

Anden gang blev lykkens gang for Bondos foretræde

Dagens foretræde skulle oprindeligt have været afholdt for den 15. marts, men her måtte Anders Bondo forlade Folketinget med uforettet sag, da mødet blev aflyst på grund af, at en debat og afstemning om kontanthjælpsloftet trak ud i Folketingssalen.

Bondo gik forgæves 

Flere undersøgelser peger på lærermangel over hele landet. I en undersøgelse, som KL offentlige kort før jul, svarede 75 kommuner, at de i høj eller nogen grad har vanskeligt ved at rekruttere lærere. Året før havde 41 kommuner til sammenligning problemer med at skaffe det nødvendige skolepersonale.

Det sker samtidig med, at en rapport fra Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd har i marts viste, at hele 17.000 læreruddannede har job udenfor folkeskolen.