Debat

Hvor engageret skal jeg ikke være, Ziegler?

Svar til Michael Ziegler

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

”Man skal passe på med at gøre arbejdet til kilden til alt ondt”, siger Michael Ziegler i et interview i Politiken den 21/2. Det er jeg enig med ham i. Jeg er lærer i folkeskolen, og ligesom de fleste danskere er jeg glad for mit arbejde. Netop danskernes generelle glæde ved arbejdet, bruger Ziegler i sin påstand om, at stressproblemet er en myte.

Når Michael Ziegler fortsætter sin arrogante negligering af et omfattende samfundsproblem med at hævde, at ”Sandheden er, at arbejde er noget af det sundeste, man kan foretage sig”, begynder klicheerne at vakle. Det er ikke bare en sandhed med modifikationer; det er en hån mod de mange stressramte medarbejdere rundt omkring. Mennesker som er ramt af stressrelaterede sygdomme som depression, hjertelidelser, angst, diabetes mm. Lidelser med alvorlige fysiske, psykiske og økonomiske omkostninger for de ramte og store økonomiske konsekvenser for vores fælles samfundsøkonomi.

Michael Ziegler foreslår, at offentligt ansatte skal skrue ned for ambitionerne. Men han undgår behændigt fuldstændig at forholde sig til, hvilke konsekvenser det har for vores fællesskab på længere sigt, hvis vi alle vegne i det offentlige system nedsætter ambitionerne yderligere, ligesom han ignorerer det faktum, at der for længst er skåret både ind til og i benet og nu i stedet gnides salt i såret.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

”Vi har de penge, vi har”, fortsætter Ziegler – som om politisk bestemte besparelser var et naturfænomen. Og når han fortsætter den romantiske retorik ved at betegne bekendtgørelser, strukturreformer, detailstyring, optimeringsprocesser og dokumentationskontrol osv. for ”den konstante tsunami”, er det ikke udtryk for en anerkendelse af stressproblemet; det er snarere udtryk for en manglende politisk vilje til at prioritere anderledes.

Vi vælger, hvordan vi vil fordele goderne i vores samfund. Og vi vælger, om vi vil bruge resurserne på meningsløs dokumentation frem for på kerneydelserne. Det er et spørgsmål om prioritering.

Ziegler mener, vi bare skal have større ærlighed omkring serviceforringelserne. Så gå dog ud og sig det, Ziegler! Sig til befolkningen, at det er et bevidst valg at forringe daginstitutionerne, folkeskolen, erhvervsskolerne, ældreplejen, sygeplejen og politiarbejdet … Lad det blive lysende klart, at det du egentlig går ind for, er en tilsidesættelse af den professionelle pligtetik til fordel for skattelettelser for de bedst stillede.

Sig det, som det er, Michael Ziegler, for når offentligt ansatte selv forsøger at gøre opmærksom på konsekvenserne af den førte politik, så bliver vi kaldt til ”samtale” – eller ryger ud i næste ”omstrukturering”. Vi får mindre og mindre indflydelse på udførelsen af vores arbejdsopgaver og stadig mere indskrænkede muligheder for at ytre os om det. Præcis nogle af de faktorer, som fagkundskaben peger på som stressfremkaldende faktorer.

Michael Ziegler efterlyser tydelighed fra Christiansborgpolitikerne omkring konsekvenserne af det såkaldte omprioriteringsbidrag. Ikke fordi han er imod den førte ”naturgivne” politik. Desværre. Snarere fordi han sværger til en form for ”logik” a la, ”hvis du ved det i forvejen, så gør det ikke noget, at du kun får bad én gang om ugen …”

I stedet for at nedgøre de mange stressramte medarbejdere ved at kalde problemet for en myte, skulle Michael Ziegler hellere anerkende problemet og tage ansvar for og vise mod til at påvirke de politiske beslutninger på Christiansborg i en retning, som prioriterer de kommunale budgetter højere.

Indtil det sker, må ”logikken” på mit arbejdsområde være, at nogle af eleverne skal blive næsten så dygtige, som de kan …

Powered by Labrador CMS