fr. 19. feb. 2016 kl. 12:39

Ellen Trane skal stå på mål for stadig mere kritiserede test

  • Planlægger ministeren at afskaffe eller revidere de nationale test? Det skal undervisningsminister Ellen Trane Nørby svare på i et samråd på tirsdag eftermiddag.
    Planlægger ministeren at afskaffe eller revidere de nationale test? Det skal undervisningsminister Ellen Trane Nørby svare på i et samråd på tirsdag eftermiddag.
Af: Karen Ravn

Skal folkeskolens nationale test ændres eller helt droppes, fordi de ikke måler præcist? Det skal undervisningsminister Ellen Trane Nørby svare på i et åbent samråd tirsdag. Forud for samrådet har ministeriet fortsat ikke svaret på, hvordan de samme elever kan få vidt forskellige resultater, når de bliver testet flere gange med korte mellemrum.

Med folkeskolereformen er indført nationale mål for, hvordan eleverne klarer sig i de nationale test - blandt andet skal mindst 80 procent af eleverne skal være gode til at læse og regne i de nationale test. 

Men i efteråret beskrev Folkeskolen, hvordan lærere i Norddjurs Kommune havde testet de samme elever flere gange og oplevet uforklarlige udsving fra test til test. Oplevelsen fik Norddjurs Kommune til at stille spørgsmål om testenes målesikkerhed til ministeriet og De Radikales Lotte Rod til at spørge ministeren.

I begyndelsen af november meddelte Ellen Trane Nørby, at hun havde bedt ministeriet om en undersøgelse. Kontorchef Rasmus Vanggaard Knudsen fortalte, at ministeriet ville kigge på data og undersøge årsagerne til de oplevede testudsving i Norddjurs Kommune, og at han forventede et resultat af undersøgelsen inden jul. Folkeskolen.dk har løbende forsøgt at få svar på, hvad undersøgelsen har vist, men ministeriet oplyser, at resultaterne stadig ikke er klar.

I januar tog kritikken til, da DPU-professor Jeppe Bundsgaard skrev en kronik i Politiken, hvori han kalder de nationale test ubrugelige. I kronikken skriver han, at lærerne ikke kan regne med, at Peter, der har fået 55 point på skalaen, er bedre end Niels, der har fået 32.

Folkeskolen.dk har spurgt ministeriet, om det er korrekt, og hvad den statistiske usikkerhed på 0,55 konkret betyder, når lærere og forældre skal aflæse børnenes resultater. Men heller ikke her vil ministeriet give folkeskolen.dk et svar, fordi det netop er Jeppe Bundsgaards kronik, som er anledning til samrådet på tirsdag. 

Forleden skrev en lærer i Jyllands-Posten og på folkeskolen.dk om en elev, der havde klaret sig rigtig godt i læsetesten i 2. klasse. Men i starten af 3. opdagede læreren, at eleven læser så langsomt, at han/hun ikke kan læse de tekster, der bruges i 3. klasse og tydeligt har brug for en særlig læseindsats. De nationale test måler ikke på elevernes læsehastighed.

Det var et væsentligt kritikpunkt fra professor Carsten Elbro allerede ved en forskereevaluering efter de første test i 2007, men det er fortsat ikke løst. Folkeskolen.dk har spurgt ministeriet til, hvad man som lærer kan bruge en læsetest bruges til, som ikke fanger, at eleven skal bruge ekstremt lang tid på at læse. Men heller ikke dette spørgsmål har vi kunnet få svar på før samrådet.

Det er partiet Alternativets undervisningsordfører Carolina Magdalene Maier, der har kaldt undervisningsminister Ellen Trane Nørby i samråd, Hun blandt andet skal svare på følgende spørgsmål: Planlægger ministeren på baggrund af kritikken at igangsætte tiltag vedrørende de nationale tests, og vil ministeren i den forbindelse redegøre for, om ministeren planlægger at afskaffe eller revidere de nationale test?  Folkeskolen.dk rapporterer naturligvis fra samrådet. 

folkeskolen@folkeskolen.dk

Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

Tilmeld dig her
fr. 19. feb. 2016 kl. 19:45 Jeppe Christiansen

Folkeskolelærer

ETN
"En lyttende minister" uden for ansvar, hvor længe vil hun stå på mål for forgængerens testfikserede folkeskole. Åh ja, fordi hun også tror på DNT.
Hun burde læse en tidligere tråd igennem for at se hvordan man ikkeforsvarer DNT. Desvær...
Vis hele teksten

Klag
lø. 20. feb. 2016 kl. 17:35 Jens Rasch

Ikke blot på mål for sin forgænger
men for et stort politisk flertal, der som et af succeskriterierne for reformen netop valgte bedre resultater i de nationale test.

Bl.a. fordi de forventede, at dette ville føre til "teaching to the test" undervisning og dermed sikre et målbart succespunkt, i noget der måsk...

Vis hele teksten

Klag
lø. 20. feb. 2016 kl. 17:40 Tomas Hansen

Lærer

Underholdende.
Rimeligt underholdende, at det er et af forligspartierne, DRV, der kræver ministeren i samråd, endda en ordfører, der i den grad har holdt lav profil.

Man må til stadighed undre sig over politikere.

Nå ja og så en ordfører, der var pænt fremme i skoene i 20...Vis hele teksten

Klag
lø. 20. feb. 2016 kl. 18:10 Jens Rasch

De nationale test skal afløses
af test, der måler elevens opnåelse af "de forenklede mål".

1. Det var derfor målene skulle gøres mere "forenklet" (klare) , så de kan måles med en test.

2. Problemet - undskyld udfordringen - er hvornår en sådan test kan være ...Vis hele teksten

Klag
lø. 20. feb. 2016 kl. 19:58 Marina Norling

Master i læsning fra Århus Universitet, uddannet læsevejleder og lærer.

Hatten af for Folkeskolen og for ministeriet!
Det er virkelig dejligt at se, at ministeriet ikke bare skriver, at de nationale test er udviklet med den bedste tænkelige metode, og at eventuelle udsving må bero på fejl hos lærere og elever. Jeg er spændt på at se, om ministeriet har noget i ærmet, der kan funge... Vis hele teksten

Klag
sø. 21. feb. 2016 kl. 01:07 Kirsten Hansen

Lærer

Tomas - kommentar til "Underholdende.."
Det er partiet Alternativets undervisningsordfører Carolina Magdalene Maier, der har kaldt undervisningsminister Ellen Trane Nørby i samråd!

Inden du dømmer, så få fakta på plads.

Klag
sø. 21. feb. 2016 kl. 07:03 Tomas Hansen

Lærer

OK.
Min fejl, Lotte Rod står som den, der stillede spørgsmål i efteråret, det gør egentlig ikke min pointe anderledes. Alle ansvarlige fra 2013, de er gået i flyverskjul.

Klag
on. 24. feb. 2016 kl. 20:34 søren duus

lærer

De skal afhentes som storskrald!
De SKAL droppes! læs lige her: :De nationale læsetest (som jeg har været involveret i) Er langt ude i hampen! Jeg bruger normalt 70% af forældresamtaler, til at berette om prøvernes lave evidens. Flere elever som er A1 læsere i følge standariserede læsetest, sc... Vis hele teksten

Klag
on. 24. feb. 2016 kl. 21:49 Marina Norling

Master i læsning fra Århus Universitet, uddannet læsevejleder og lærer.

Blev mine forventinger til ministeriet indfriet? Nej desværre - ministeriet vil fortsat lægge navn til en test med et helt uforståeligt og uforklarligt resultat.

Klag