fr. 12. feb. 2016 kl. 13:50

For dyrt at forkorte de mindstes skoledage

Af: Pernille Aisinger

37 kommuner har åbnet for kortere skoledage. Men det er så dyrt, at det kan blive meget svært at gennemføre - særligt i indskolingen. I Lyngby-Taarbæk vil det for eksempel koste 12,6 millioner alene i indskolingen. ”Det er stort set umuligt for os, men en gratis omgang for ministeren”, siger udvalgsmedlem.

Det kan lyde forjættende frit, at kommunerne kan give skolerne lov til at konvertere den understøttende undervisning til to-voksen-ordninger. Men skolerne skal tilbyde børnene SFO, når de får tidligere fri, og det kan blive en dyr fornøjelse. Særligt i indskolingen, hvor eleverne ikke er store nok til bare at gå hjem.

37 kommuner har åbnet for muligheden, men det betyder ikke nødvendigvis, at de har taget stilling til, hvordan det skal fungere økonomisk. I Taarnby har byrådet besluttet, at kommunalbestyrelsen kan give skolerne lov til at konvertere undervisningen, men Enhedslistens Bjarne Thyregod har svært ved at se, at det bliver til noget.

"Når der ikke følger økonomi med, så er det skolerne, der står med et stort problem. Hvor skal de finde midler til at finansiere SFO'en? Det kan måske lade sig gøre i udskolingen, hvor det er få, der har brug for en fritidsordning, men i indskolingen er det stort set umuligt".

Bjarne Thyregod er meget ærgerlig over, at det næppe bliver muligt at korte de små elevers skoledag, som han mener, er alt for lang. Han priser sig lykkelig over, at han selv kun har en 37 timers arbejdsuge i forhold til udskolingseleverne, som han mener har langt mere, hvis man tæller lektierne med.

"Nogle få kommuner har givet midler til, at det kan lade sig gøre. Det ville de borgerlige og S ikke være med til hos os. Andre kommuner kammouflerer det bare. Og det skal nok ende med, at vi får at vide, at det er kommunerne, der er genstridige. Men når ministeren gør det her, så er det jo en gratis omgang for hende".

12,6 millioner for kortere dag i indskolingen 

I Lyngby-Taarbæk har Børne- og Ungdomsudvalget fået beregnet, hvad det vil koste i udvidet SFO-åbningstid, hvis man vil konvertere al den understøttende undervisning i indskolingen. Det vil løbe op i 12,6 millioner kroner for de cirka seks timers ekstra åbningstid om ugen. Alene for 0. og 1. klasse vil det koster 7,1 millioner. Byrådet har endnu ikke taget endelig stilling til, om man vil åbne for konvertering af kortere skoledage, men medlem af Børne- og Ungdomsudvalget Jens Timmermann (K) har meget svært ved at se, hvordan de skal kunne finde pengene - hvor gerne han end ville.

"Jeg har en dobbeltholdning til det her. For på den ene side har jeg på intet tidspunkt være tilhænger af reformen med lange skoledage som umuliggør fritidsaktiviteterne. Jeg håber virkelig, at vi kan finde en løsning, så vi kan få færre timer på skoleskemaet - det er jo tæt på at nærme sig en voksens arbejdsdag. Men desværre svømmer vi jo ikke i penge her, når vi for eksempel skal betale en lille milliard i udligningsbidrag, så det vil ikke være nemt at finde 12 millioner".

Hjørring dækker SFO-udgifterne 

I Hjørring har byrådet besluttet, at kommunen vil dække de ekstra udgifter til SFO om eftermiddagen, hvis skolerne gerne vil konvertere den understøttende undervisning.

"Man skal være forsigtig med garantier i politik, men det har været vigtigt for os, at indskolingen får samme mulighed for konvertering som mellemtrinnet og udskolingen - og det ville ikke ske, hvis skolen selv skulle finde en løsning. Derfor har vi set hinanden i øjnene og besluttet, at vi vil hjælpe de skoler, der vil konvertere i indskolingen. Ellers ville det bare have været at sætte en ramme op, som skolerne ikke kunne indfri", sagde formanden for Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget i Hjørring Kasper Maarup Andersen i forrige uge til folkeskolen.dk.

De grønne kommuner har åbnet for kortere skoledage. I de røde kommuner har kommunalbestyrelserne officielt sagt nej til muligheden for at afkorte skoledagen. I de grå kommuner er spørgsmålet officielt diskuteret på et udvalgsmøde, men der foreligger ikke en endelig beslutning.

 

folkeskolen@folkeskolen.dk

Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

Tilmeld dig her
fr. 12. feb. 2016 kl. 15:46 Hans Houmøller

Lærer

Fejl på kortet
Jeg ved ikke, om det kun gælder for Rødovre, men oplysningerne når man klikker på Rødovre på kortet er helt forkerte. Sagen har slet ikke været behandlet i kommunalbestyrelse, så der er altså ikke sket noget somhelst på området.

Klag
fr. 12. feb. 2016 kl. 16:45 Niels Christian Sauer

Skribent, debattør, lærer

Helt grotesk argumentation
Så nu skal de små børn altså være længe i skole, fordi skolen er blevet til en billig fritidsordning? Kan de ikke høre, hvad de selv siger?

Klag
fr. 12. feb. 2016 kl. 16:54 Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Lærer

De skal være længe i skole, fordi det er billigere med én lærer til 26 end med 2 pædagoger.

Klag
fr. 12. feb. 2016 kl. 20:04 Jeppe Christiansen

Folkeskolelærer

Den virkelige skandale
Dette er den største skandale omkring skoletiden. De små er ikke i stand til at foretage sig noget der ligner undervisning, og slet ikke målstyret efter 13.00. Det er ren opbevaring og mine lektietimer i 2.klasse fra 13-14 er magic, tegning og snak med eleverne, empati og lufteture, det er ren uuv.;-)

Klag
fr. 12. feb. 2016 kl. 21:13 Richard H. Sørensen

Lærer

Klokkeklar tilkendegivelse
Det der bliver sagt er: Skolereformen blev indført for at spare penge!

Hørte I det forældre?

Klag
lø. 13. feb. 2016 kl. 22:22 Jens M Lindtner

Overlærer

Nej, det bliver ikke dyrere at få de små i SFO det bliver mindre besparende for kommunerne. Før i tiden var eleverne i SFO og der var penge til at have ansatte pædagoger i SFOen. Nu er skoledagen blevet længere og nu hvor kommunerne rask væk skovler sparede penge ud af b... Vis hele teksten

Klag
sø. 14. feb. 2016 kl. 12:06 Jens Rasch

Heldig gratis omgang PR
for ministeren. Men hvad med den fantastiske reform?

Først indførte ministeren obligatoriske lektiecafeer fra august 2015 på et tidspunkt, hvor de fleste skoler var klar til at udsende skemaerne for det nye skoleårsstart til eleverne, forældre og lærerene.

Kort efter ...Vis hele teksten

Klag