Debat

Hvorfor er hyppig motion og sund kost så vigtigt for unge?

Faget idræt er som altid på skemaet, og den danske befolkning er meget enige om at kost og motion påvirker de unges indlæring, men hvorfor er det nu at det er så vigtigt?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er ikke nok bare at tage sine vitaminpiller, det kræver også sund reguleret kost og masser af motion for at holde en ung krop sund og i stand til at lære. 

Jeg har valgt at ridse 4 grunde op til hvorfor det er vigtigt at holde de unge i gang:

Grund et: Blodsukkeret

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Unge nu til dags spiser enormt meget sukker, og det er ikke særlig hensigtmæssigt for indlæringen. Kantiner buner med sodavand, og mange unge er også stoppet med at tage deres rugbrødsmadpakker med hjemmefra. Dette betyder at den står på gulerodsboller og kakaomælk i frikvarterene, og dette dræner den unge krop for energi. 

Alt det sukker gør at de unges blodsukker stiger voldsomt hurtigt, og når de unge så efter 15-30 minutter kommer ind til time igen, så er deres blodsukker ved at falde igen og de bliver derfor ukoncentrerede. De fleste kender nok godt følelsen; det er simpelthen umuligt at være fokuseret når man har lavt blodsukker. 

Grund to: Søvnen 

God søvn er ikke en selvfølge for unge mennesker, selvom de har behov for meget søvn hver evig eneste dag. Disse unge mennesker, især dem i puberteten, er ofte offer for søvnmangel. Kroppene udvikler sig særligt meget i denne alder, og hormonerne, væksten og følelserne gør at unge mennesker i den alder har det største søvnbehov af alle. 

Dog spiller motion og kost en stor rolle på hvor effektiv en søvn unge mennesker har, og høj kondition spiller en afgørende rolle i forhold til nødvendig søvnmængde og sund kost spiler en afgørende rolle i forhold til søvnkvalitet. Insisterer man på at gå sent i seng, og stå tidligt op, så kræver det altså at disse ting er i orden. 

I et engelsk forsøg lavet i 2013 så man at unge mennesker kunne skære i deres søvnbehov med op til 40% alene ved at løbe en lang tur 3 gange i ugen. 

Så skal de unge mennesker være friske i skolen? Så få dem op af stolen. 

Grund tre: Immunforsvar

Dette punkt behøver ikke meget forklaring, men her får du alligevel lidt. Immunforsvaret er stærkere i en sund og frisk krop, så derfor er det meget essentielt at man sørger for at de unge får rigeligt med grønt og rigeligt med motion hvis man vil skære ned i deres sygedage. Den gennemsnitlige har 0,66 sygdomsperiode i måneden, så i omegnen af 8 sygdomsperioder på et år, og smitte via hænderne er den mest oplagte smitteårsag. 

Få de unge ud at vaske hænder, og styrk deres kroppe med kost og motion! 

Grund fire: Socialitet 

Det sociale aspekt af motion er et abstrakt punkt, og svært at måle nøjagtigt på, men alle studier lavet på området viser at folk der dyrker sport som regel har en signifikant større omgangskreds. 

Selvom der også er andre måder at socialisere på så er sport og motion en oplagt måde. Fodbold i frikvarterende kan endda også gøre en forskel, men hvor det virkelig hjælper er når de unge går til sport i fritiden sammen. Så lærer man hinanden at kende på godt og ondt, og kan lige pludselig kvaliteter i hinanden der ligger udover skoletiden. 

Det skaber god stemning i skolen at eleverne kender hinanden personligt, men det gør dog også jobbet sværere for lærere da dette også er en kendt kilde til uro i klassen! 

Så sørg for de unge kender hinanden, men at de snakker i frikvartererne. Så får du gode timer og glade elever. 

Det var lige et oprids af 4 ting som motion og kost kan gøre for de unge. Budskabet er klart. Spis sundt og dyrk motion! 

Powered by Labrador CMS