Debat

Kære kollega

På trods af alle vores kollegaer, der de sidste par år har valgt at stoppe i den danske folkeskole, så håber vi, at du vil blive sammen med os.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kære kollega, vil du ikke nok blive?

Folkeskolen har brug for dig. Vi har brug for dig.

I november 2015 havde over 1600 af vores kolleger valgt at forlade folkeskolen, og hver gang én af vores kolleger siger farvel, forsvinder en del af folkeskolens hjerte.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Inden sommerferien i 2015 måtte vi sige farvel til Tom, Mette, Lars, Yvonne, Sarah, Carsten, Pernille og Allan. Til jul 2015 havde vi yderligere sagt farvel til Anders, Henrik, Josefine, Søren og Monica

Og vi er bekymrede. Faktisk er vi bange. Vi er bange for, at også du er på vej væk, for vi kan se og høre, at du ikke trives. En af grundene er måske, at du al for ofte føler dig utilstrækkelig, fordi du ikke har tid nok til at løfte de opgaver, du skal. Måske føler du ikke, at du bliver værdsat for det store arbejde, du hver dag udfører efter bedste evne og med de bedste intentioner. Vi tror også, at det kan være fordi, du hele tiden skal implementere nyt i din undervisning.

Vi forstår dig godt. For til tider slår vores maver kolbøtter, fordi vi får de samme følelser.

Vi føler den samme utilstrækkelighed, når vi ikke har tid nok til omsorg af eleverne, tid nok til forberedelse eller tid nok til at hjælpe vores kolleger.

Vi føler os heller ikke værdsat, når beslutningerne bliver taget, uden at vi bliver inddraget, eller når vi i aviser og på de sociale medier bliver kaldt ”dovne” og ”brokkerøve.”

Vi bliver, ligesom dig, frustreret af de mange tiltag og værktøjer, som vi skal implementere på vores skoler og i vores undervisning.

Men vi vil alligevel blive i folkeskolen, fordi vi ved, at vi fortsat gør en forskel.

Vi hjælper vores elever med at navigere i en hverdag præget af mangfoldighedens glæder og udfordringer. Vi hjælper vores elever med faglige og sociale redskaber, der gør dem i stand til at læse mellem linjer, reflektere, tro på dem selv og hinanden.

Vi ved, at du også gør disse ting, og vi ved, at du gør det godt.

Hvis du bliver, så kan vi sammen være med til at give folkeskolen form og indhold.

Vi kan sammen holde hinanden fast på, at det er os, der bestemmer hvordan læringen skal foregå i klasserummet.

Vi kan sammen hjælpe hinanden og folkeskolen.

Vi bliver i folkeskolen. Vi håber, at du vil blive sammen med os.

Bedste hilsner

Inge Madsen, Alice Falk Sidemann og Louise Mikkelsen