Formand for børne- og uddannelsesudvalget i Sønderborg mener, at det, at kommunen har aftalt rammerne for lærernes arbejdsliv med lærerkredsen, giver bedre skole i Sønderborg.

Sønderborgpolitiker: Lærerinddragelse giver bedre skole

”Læreraftale har løftet elevernes karakterer”, sådan lyder en overskrift i Jydske Vestkysten i dag. Og selv om Sønderborg Lærerkreds ikke har skrevet under på en aftale, så har de haft stor indflydelse på rammerne for lærernes arbejdsliv. Og det giver bedre skole, mener både kreds- og udvalgsformand.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

9. klasserne i Sønderborg har nu det højeste eksamensgennemsnit i Sønderjylland, skriver Jydske Vestkysten i dag og forklarer i artiklen, hvordan politikere, skoleledere og lærerkredsen peger på, at det administrationsgrundlag, som alle parterne har fundet frem til sammen, har en stor del af æren for udviklingen.

"Det er en af de pinde, der har været med til at give det her løft. Det betyder noget, at lærerne trives og har et godt arbejdsmiljø og synes, det er sjovt at komme på arbejde. Hvis det ikke er det, så afspejler det sig på en negativ måde. Samarbejdet giver en mulighed for bedre resultater", siger formand for børne- og uddannelsesudvalget i Sønderborg Erik Lorentzen fra Fælleslisten til folkeskolen.dk.  

Formand for Sønderborg Lærerkreds Lisbeth Skyum er enig i, at kredsens medindflydelse på rammerne for lærernes arbejdsliv giver bedre betingelser for at skabe en god skole for eleverne.

"Det betyder noget, når lærerne føler sig set og hørt og forstået. Vi startede for år et med et fælles administrationsgrundlag. Vi har ikke løst hele verdens kriser ved at lave den aftale, vi har lavet. Men lærerne har set sig selv i det i større omfang end andre steder", siger Lisbeth Skyum, og understreger, at træerne ikke vokser ind i himlen - 9. klassernes gennemsnitskarakterer i Sønderborg er på landsgennemsnittet.

Sønderborg: Lærere og forvaltning er enige om arbejdstid

Omvej til indflydelse

Udgangspunktet for at lærerne kunne få indflydelse på rammerne for arbejdslivet var ikke så godt i 2013, da skolereform og arbejdstidslov bød på store organisatoriske ændringer. Forvaltningens udspil var som KL ønskede - lærerkredsen skulle ikke tages med på råd, fortæller Lisbeth Skyum.

"I 2013 var der helt lukket land i forhold til det samarbejde, vi havde haft tidligere. Men så lavede vi en manøvre sammen med politikerne, hvor politikerne pålagde forvaltningen at gå i dialog med os og få lavet en eller anden form for aftale. Vi blev hjulpet af, at der var kommunalvalg - så vi fik også borgmesteren med. Jeg tror, politikerne føler sig tæt forbundet med det her. Og det er godt", siger Lisbeth Skyum.

Erik Lorentzen genkender forløbet. 

"De var lydhøre, da det først kom til stykket. Men i begyndelsen holdt de fast ved, at de udmeldinger KL kom med, skulle vi følge. Vi var nogle politikere, der ikke synes, det var den vej, vi skal gå". 

Han er glad for, at han gik ind i samarbejdet med lærerkredsen.

"Det har været med til at give personalet rum og anerkendelse. Vi har vist, at vi har tillid til, at lærerjobbet ikke behøver at være et otte til fire job. Udspillet var lidt betonagtigt og en gammeldags måde at drive personalepolitik på. Man kan se, at på det private områder tromler man ikke medarbejderne på den måde længere", siger Erik Lorentzen.

Sønderborg høster fordele af samarbejdet nu

Folkeskolereformen giver jobboom i Sønderborg

Erik Lorentzen tror, at elevernes bedre resultater kan hænge sammen med det gode samarbejde, men det kan også være andre parametre, der gør sig gældende. Men han er ikke i tvivl om, at der er områder, hvor de fælles rammer for Sønderborgs lærere har betydning.

"Jeg tror, vi har været forskånet for den store lærerflugt og et massivt højt sygefravær. Dermed ikke sagt, at der ikke er nogen, der er blevet presset og gået ned i Sønderborg. Jeg har også hørt, at der er lærere, der søger til Sønderborg, fordi vi har en mere fleksibel tilgang til arbejdet", siger Erik Lorentzen. 

Powered by Labrador CMS