Vigtigt at få fat i de unge - de er vækstlaget for at få flere til at vælge en uddannelse indenfor naturfagene, mener Nanna Seidelin, direktør for Naturvidenskabernes Hus i Bjerringbro.

Industrien putter penge i skoleelever

Hele fremstillingsindustrien viser interesse for samarbejde med skoler og gymnasier for at inspirere de unge til et job indenfor det naturvidenskabelige område. Jet-Net, der drives af Naturvidenskabernes Hus, får flere penge til elevbesøg og flere virksomheder landet over melder sig til netværket. Jet-Net hjælper virksomhederne i gang.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fremstillingsindustrien frygter at få svært ved at rekruttere tilstrækkeligt med faglærte og ingeniører i nærmeste fremtid, og derfor satser området på mere samarbejde med skoler og gymnasier. En ny samarbejdsaftale skal sikre interessen. Jet-Net har allerede over 50 virksomheder, der arrangerer skolebesøg, og med aftalen er det planen at komme op på 100 virksomheder.

7.klasser på pumpeskole

 "Indsatsen skal starte allerede i grundskolens udskoling, for her lægges grundlaget for det senere valg af uddannelse", siger Nanna Seidelin, der er direktør i Naturvidenskabernes Hus i Bjerringbro, som driver Jet-Net.dk.

"Mange virksomheder har samarbejder med universiteter med henblik på direkte rekruttering af naturvidenskabelige kandidater, men denne praksis ændrer ikke ved tilgangen til uddannelserne. Det løser alene en her-og-nu udfordring for den enkelte virksomhed. Vi skal ned og have fat i vækstlaget. Der er stor efterspørgsel fra skolernes side efter virksomhedssamarbejder overalt i Danmark. Så både mindre som store virksomheder i lokalområderne er vigtige for netværkets styrke," siger hun.

"For mange virksomheder er der flere barrierer i at etablere et gensidigt samarbejde. Det er typisk spørgsmål som "hvad koster det i tid og ressourcer at arbejde sammen", og "hvordan rammer vi elevernes niveau". Gennem Jet-Net.dk får virksomheder og skoler professionel hjælp og enkle koncepter til samarbejdet", siger Nanna Seidelin.

Jet-Net for at øge elevers interesse for naturfag

Formand for Fremstillingsindustrien Steen Nielsen fortæller, at elevernes møde med virksomhederne og deres medarbejdere er en nøglefaktor for at skabe interesse for de naturvidenskabelige brancher.

"Samarbejdet skal hjælpe de unge til at træffe valg om ungdomsuddannelse eller videregående uddannelse på baggrund af en god indsigt i, hvilket arbejdsliv en naturvidenskabelig eller teknisk uddannelse kan tilbyde dem".

Fremstillingsindustrien har mere end 1400 medlemsvirksomheder under Dansk Industri. Allerede nu har virksomhederne svært ved at få tilstrækkeligt med ingeniører og naturvidenskabelige kandidater, og prognoser for fremtiden viser, at der manglen stiger fremover.

Grundfos er en af kernevirksomhederne i Jet-Net.dk og har været med til at stifte netværket. Men også Danfoss, Coloplast, Sweco og Novozymes er med i netværket ligesom en række mindre lokale virksomheder deltager.