on. 27. jan. 2016 kl. 08:41

Lektor: Der bliver mangel på lærere i dansk-som-andetsprog

  • Lektor Lone Wulff mener, at nedlæggelsen af dansk som andetsprog som linjefag på læreruddannelsen er stik i mod hensigten med at styrke alle elever i folkeskolen.
    Lektor Lone Wulff mener, at nedlæggelsen af dansk som andetsprog som linjefag på læreruddannelsen er stik i mod hensigten med at styrke alle elever i folkeskolen.
Af: Pernille Aisinger

I den nye læreruddannelse er dansk som andetsprog sløjfet som linjefag. Kun få læreruddannelser udbyder det som specialiseringsmodul. På Professionshøjskolen UCC er antallet af studerende, der vælger faget gået fra cirka 180 om året til cirka 30. Det bliver et stort problem, for skolerne mangler lærerne, vurderer lektor på Zahles Lone Wulff.

Siden 2001 har dansk som andetsprog været et linjefag i læreruddannelsen - og et af de forholdsvis populære. Men da den nye læreruddannelse skulle forhandles på plads, røg faget i svinget sammen med specialpædagogik. De nye moduler skulle styres af undervisningsfagene i folkeskolen. I stedet er undervisning af tosprogede blevet en del af det obligatoriske fag 'Lærerens grundfaglighed' og få læreruddannelsessteder - fx VIA og UCC - udbyder derudover et specialiseringsmodul

Men hvor det tidligere linjefag var på 33 ects-point (det vil sige lidt over et halvt års studie), så er den obligatoriske del kun på 5-10 ects, og der er meget stor forskel på, om det er et reelt modul, der kører over et semester, eller om det er nogle workshops med vejledning. Alle studerende skal ikke desto mindre bestå en kompetencemålsprøve i faget, uanset hvor lidt eller meget undervisning, de har modtaget. Specialiseringsmodulet, som altså kun kan tages på få uddannelsessteder, er på 10 ects.

Det drukner uden eksperter

Lektor Lone Wulff, som har undervist i faget siden dets begyndelse først på KDAS og siden på Læreruddannelsen UCC, mener, at det er en stor fejl, at man har fjernet faget.

"Tidligere var der tre-fire hold på hver af uddannelserne KDAS, Blaagaard og Zahles - så i alt ca 180 studerende om året, og mange der valgte at skrive bacheloropgave i det. Nu har vi cirka 30 studerende på specialiseringsmodulet på KDAS/Blaagaard/Zahles i alt. Det er sværere at få øje på, fordi det ikke længere er et linjefag. Samtidig har skolerne et kæmpe efterslæb, så de kommer til at mangle lærerne".

Kompetencemål for undervisnings af tosprogede

I det store fag Lærerens Grundfaglighed ligger et kompetencemål for undervisning af tosprogede. Det lyder:

"Den studerende kan begrundet planlægge, gennemføre, evaluere og undersøge undervisning af tosprogede elever i et sprogligt mangfoldigt klasserum" og derunder otte vidensmål og otte færdighedsmål.

De studerende skal bestå en obligatorisk kompetencemålsprøve, men det er op til professionshøjskolen, hvor meget undervisning de studerende får i emnet.  

Hun synes, det er fint, at alle lærerstuderende skal have grundkendskab til dansk som andetsprog. Men det kan ikke erstatte specialisterne.

"Det er dybt problematisk. Dansk som andetsprogsvejlederne har jo en særlig forpligtelse til at følge elevernes sproglige udvikling og evaluere den, ligesom de står for at udvikle skolens dansk som andetsprogsudvikling. Det kan ikke erstattes af den mainstreamingkultur, hvor alle lærere ved lidt. Det svarer jo til, hvis man skrottede engelsk, og bad alle lærere undervise lidt på engelsk ind i mellem. Hvis der ikke er nogen, der har et særligt ansvar for det her, så drukner det i alt det andet, lærerne skal tage sig af i skolen".

 

 

 

folkeskolen@folkeskolen.dk

Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

Tilmeld dig her
on. 27. jan. 2016 kl. 09:58 Torben Larsen

Farvel til 56 ansatte: "Deprimerende dag" for professionshøjskole
Professionshøjskolen UCC skal sige farvel til 56 medarbejdere. Det er en kombination af vigende elevsøgning til skolens læreruddannelse samt regeringens varslede besparrelser på uddannelse, der udgør den cocktail, der med rektorens ord "er slem" for professionshø... Vis hele teksten

Klag
on. 27. jan. 2016 kl. 10:14 Monica Edelmann

Målsætning i folkeskolereformen
I 2020 skal alle elever have undervisning af linjefagsuddannede lærere. Det er en målsætning i folkeskolereformen. Dansk som andetsprog er et fag. Så hvorfor gælder denne målsætning ikke for vores tosprogede elever?

Et lille obligatorisk modul kan ikke erstatte et...

Vis hele teksten

Klag
on. 27. jan. 2016 kl. 11:05 Tomas Hansen

Lærer

Bum, bum, bum.....
Ziegler og Anna Mee får ret travlt, sådan lige et slag på tasken, er der 10 % ikke-læreruddannede i FS, der går mindst 1000 (lavt sat) fra frem mod 2020 - dvs. der er allerede nu en manko i omegnen af 20 % - hertil kan man så lægge alle dem, der underviser i liniefa... Vis hele teksten

Klag
on. 27. jan. 2016 kl. 11:44 Torben Larsen

Fødekæden til læreruddannelsen rammes også
Gymnasierne fyrer lærere på stribe. Besparelser på landets gymnasier har indtil videre kostet 100 lærere jobbet. Flere fyringer er måske på vej, lyder det fra Gymnasieskolernes Lærerforening.
Ifølge nye tal fra Gymnasieskolernes Lærerforening er flere end ...
Vis hele teksten

Klag
on. 27. jan. 2016 kl. 12:13 Tomas Hansen

Lærer

Fødekæden er et tveægget sværd.
Men, vi skal lige huske på, at med det nye (også rigide) krav om 7 i snit, for at komme på Kote 1 optagelse, er der masser af gymnasieelever, der ikke umiddelbart mener det er noget for dem, de kan fint finde andre, mere attraktive uddannelser at begynde på.

Samtidigt med, at vi...

Vis hele teksten

Klag
ma. 1. feb. 2016 kl. 10:01 Torben Larsen

Fødekæden II. Karakterkrav til gymnasiet vil gøre skade på integrationen
Krav om 4-tal vil udelukke hver fjerde student med indvandrerbaggrund fra gymnasiet, viser analyse fra AE-rådet. Pjat, siger Dansk Folkeparti. Unge indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande står til at blive de helt store tabere, når adgangskravet for at komme i gymnasiet bli... Vis hele teksten

Klag
ma. 1. feb. 2016 kl. 12:50 Tomas Hansen

Lærer

Altså - et vildt forslag.
Det var måske muligt, at alle så begyndte at tage sig sammen og hørte lidt mindre efter når ens forældre fortæller en hvilket unikum man er?

Det er aldrig et issue med "hvide danskere" - de skal opfylde kravet, også selv om dem med mindre måske vill...

Vis hele teksten

Klag
ma. 1. feb. 2016 kl. 13:33 Torben Larsen

Fødekæden 3: Karakterkrav afskærer unge med indvandrerbaggrund fra gymnasiet
Det er særligt unge med indvandrerbaggrund, som vil blive ramt af et karakterkrav på 4, viser ny analyse.
Det er unge indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande, som bliver ramt, hvis politikerne bliver enige om at fastsætte karakterkravet til gymnasiet til 4 i matematik og da...
Vis hele teksten

Klag
ma. 1. feb. 2016 kl. 13:49 Tomas Hansen

Lærer

Men?
Er det rimeligt at man i 2.-3.-4. generation ikke er i stand til at få et 4-tal? Det er altså langt fra raketvidenskab at opnå det.

Krarup har iøvrigt ret, alle skal behandles ens - længere er den ikke.

Iøvrigt vil man ikke ekskludere indvandrere og efterkommere, man...Vis hele teksten

Klag
on. 3. feb. 2016 kl. 10:02 Torben Larsen

Coop åbner egen skole for bagere og slagtere
Privatiseringsbølgen ruller over folkeskolen og nu melder private virksomheder sig også på markedet med at uddanne deres egne elever uden adgangskrav på 2.
Så er tanken – kunne private gymnasier ikke gøre det samme?
”Ny reform forhindrer mange unge i at få uddannels...

Vis hele teksten

Klag