Forskning

"Børn af forældre, der er for styrende i forhold til særlige kostprincipper, risikerer at udvikle angst for mad", siger nyudnævnt professor i sundhedspædagogik Karen Wistoft.

Ny professor i sundhedspædagogik: Drop nudging

En skål med friskskårne gulerødder ved hånden, mens det trætte og sultne barn falder sammen foran tv'et. En klassisk metode til at snyde noget sundt i barnet. Men det virker ikke som en vej til gode spisevaner, siger Karen Wistoft, der er ny professor i sundhedspædagogik på DPU.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Selv om nudging har vundet indpas på sundhedsområdet, er det et dårligt redskab, når det kommer til børn. For det giver dem ikke en kritisk bevidsthed om mad, men skubber dem i en retning, uden at de forstår hvorfor", siger Karen Wistoft.

"Nudging" handler om at bruge blide puf til at bryde personers dårlige vaner. Det kan for eksempel være ved at gøre "det rigtige" valg lettere tilgængeligt for dem end det "forkerte".

"Vi skal nedlægge ambitionen om at tage børn som gidsler i et voksenunivers. I stedet for at styre børnene til at spise det, de voksne synes, skal vi tage de pædagogiske værktøjer i brug og lære børn at forholde sig til det, de spiser," siger Karen Wistoft i en pressemeddelelse før sin tiltrædelsesforelæsning i morgen.

Hun er netop udnævnt til professor MSO (med særlige opgaver) i sundheds- og smagspædagogik. For det er læring, der kan gøre børn til kritiske og bevidste forbrugere, viser hendes forskning.

Hun mener, at forældres forsøg på at styre børn til at spise sundt og "slankt" faktisk kan få alvorlige konsekvenser for børnene senere hen. De kan udvikle angst for mad.

"For meget kontrol og styring avler børn, som måske på et tidspunkt selv takler med kontrol og styring ved at vende det indad og udvikle selvstyring, der i værste fald ender i en spiseforstyrrelse," siger Karen Wistoft.

Tiltrædelsesforelæsningen finder sted i morgen fredag d. 22. januar kl. 14 på DPU i Emdrup, København.