ti. 5. jan. 2016 kl. 15:12

1000 demonstrerende elever kræver ny reform

  • Under gåturen fra Rådhuspladsen til Christiansborg blev der spillet høj musik og råbt "Tid til fritid! Ny reform nu!". Længst til højre går skuespiller og samfundsdebattør Anne Marie Helger.
    Under gåturen fra Rådhuspladsen til Christiansborg blev der spillet høj musik og råbt "Tid til fritid! Ny reform nu!". Længst til højre går skuespiller og samfundsdebattør Anne Marie Helger.
Flere billeder: 1 2 3 4 5 6
Af: Anette Solgaard

Kampråb, bannere og knyttede hænder. Omkring 1000 elever mødtes i dag på Rådhuspladsen for at demonstrere mod folkeskolereformen. I samlet flok gik de til Christiansborg under slagordet "Tid til fritid! Ny reform nu!" i håb om at råbe politikerne op.

Humøret var højt til dagens demonstration på trods af det kolde vejr. Omkring 1000 elever havde pjækket fra skole og fundet vej til Rådhuspladsen for at kæmpe for en ny skolereform.

Det er elevgruppen 'En stor mellemfinger til den nye skolereform', der står bag arrangementet. På gruppens facebookside havde over 4000 tilmeldt sig begivenheden, men talsmand Legolas Szathmari er alligevel godt tilfreds med fremmødet:

"Politikernes forfejlede reform giver for lange dage og for dårlig undervisning, og jeg er rigtig glad for, at så mange er kommet for at kæmpe kampen på trods af kulden," siger 14-årige Legolas Szathmari.

I november afholdte gruppen en lignende demonstration, og her anslår han omkring 400 elever deltog. 

Læs elevernes reaktioner i billedteksterne.

Anne Marie Helger giver fingeren til reformen

Skuespiller og samfundsdebattør Anne Marie Helger holdt tale for de fremmødte demonstranter på Christiansborg og har efterfølgende lagt den ud på sin facebookside:

"Kære Folkeskoleelever. I er da bare noget så snyde sygeligt sygt seje. Så står I igen, nok så civilt ulydige her midt i skoletimerne foran Christiansborg - Folketingelingelatet osse kaldet Blinde og Døve Instituttet eller Danmarks bedst Beskyttede Værksted. Jeg kalder det Folke-ingentinget - for folket får mindre end igenting fra folketinget. Folkeskolerne får bare fingeren - derfor står I /Vi her i dag og gir den længste finger vi har (min har fået et protestsmykke på i dagens anledning) til "den nye Skolereform." (...) 

Det kan godt være at: Skolen er en lære for livet, men der skal også være et liv til at lære at leve i, udover skolen. (...) Når det nedtrådte ros byder magten trods, er det nødvendige demonstrationer til gavn for kommende generationer - og det er jer.

I ved bedre end de derinde, at det er kun døde fisk, der svømmer med strømmen. De vil ha jer afrettet - I skal være indordningsparate - konkurrence motiverede - I skal styrte afsted fuldstændig mumificerede med blikket stift rettet mod bundlinien og børsnoteringen efter opskriften: Enhver er sin egen Lars Løkkes smed. (...)".  

(Opdateret klokken 16:28)

folkeskolen@folkeskolen.dk

Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

Tilmeld dig her
ti. 5. jan. 2016 kl. 18:28 Hans Houmøller

Lærer

Respekt for eleverne
Godt at eleverne fortsætter med at råbe de ansvarlige politikere op, selvom det er svært.
Vi ved jo, at kritik af den såkaldte reform af Folkeskolen ikke nem at komme igennem med, for reformen har indbygget i sig, at den skal lykkes. Det betyder, at det også lokalt er meget s...
Vis hele teksten

Klag
ti. 5. jan. 2016 kl. 19:50 Marina Norling

Master i læsning fra Århus Universitet, uddannet læsevejleder og lærer.

Jeg er også imponeret og taknemmelig til disse elever. Det er et flot eksempel på elever, der gerne vil gøre noget for at hjælpe sig selv og hinanden. Tusind tak! - siger jeg, på egne vegne, og på vegne af de elever, der må leve med endnu længere skoledage pga.... Vis hele teksten

Klag
ti. 5. jan. 2016 kl. 20:18 Kirsten Hansen

Lærer

Anne Marie Helgers tale var formuleret i en sproglig, primitiv facebook-stil!
Hvorfor var det ikke en repræsentant fra eleverne, der stod på talerstolen og sagligt talte om dét budskab, som demonstrationen er baggrunden for. Det havde tjent sagen bedre - set med mine lærerøjne!

Klag
ti. 5. jan. 2016 kl. 20:30 Hans Houmøller

Lærer

Sproget
Kirsten Hansen, nu var det jo elevernes demonstration, ikke "de voksnes". Sproget kan du være uenig i, men jeg er ikke enig med dig i, at det skæmmede demonstrationen. I situationen som er så meget op ad bakke, er det nødvendigt at råbe med meget store bogstaver for... Vis hele teksten

Klag
ti. 5. jan. 2016 kl. 20:43 Kirsten Hansen

Lærer

@ Hans Houmøller
NETOP fordi det var elevernes demonstration, skulle det også være eleverne, der indtog talerstolen! Det er eleverne, der skal i centrum - ikke en skuespiller!

Klag
ti. 5. jan. 2016 kl. 20:46 Hans Houmøller

Lærer

@Kirsten Hansen
Ok, jeg er så bare ikke enig med dig vedrørende AMH og sproget.

Klag
ti. 5. jan. 2016 kl. 22:04 Robin Frederiksen

Lærer

Det mener du ikke...
Kirsten: "Anne Marie Helgers tale var formuleret i en sproglig, primitiv facebook-stil!"

Som dansklærer er jeg dybt uenig. Talen synes fx afstemt både genre, lejlighed og modtager, og som noget ganske særligt også afstemt afsender. Havde Anne Marie Helger holdt en anden...

Vis hele teksten

Klag