Forfatteren Rasmus Nikolajsen modtager Statens Kunstfonds nye hæderspris på 75.000 kroner.

Statens Kunstfond indstifter ny litterær hæderspris

En ældre forfatter hædrer en yngre kollega med en pris på 75.000 kroner. Dét er princippet i en ny pris, som Statens Kunstfond har oprettet. I år får Rasmus Nikolajsen prisen af Hanne Marie Svendsen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Statens Kunstfonds Legatudvalg for Litteratur har etableret en særlig hæderspris på 75.000 kroner. Det særlige ved prisen er, at det er en ældre forfatter, der indstiller en yngre kollega til hæderen. Den ældre forfatter er så udpeget af legatudvalget.

Legatudvalget har her første gang valgt Hanne Marie Svendsen, og prisen har derfor denne gang fået navnet Hanne Marie-prisen.

Og Hanne Marie Svendsen har nu tildelt Hanne Marie-prisen til Rasmus Nikolajsen.

"Først en tak til kunstfondens legatudvalg for litteratur for den hæder, at jeg med navns nævnelse er blevet udpeget til at bygge bro mellem generationerne og udpege kandidaten til den særlige ærespris, der skal gives til en yngre forfatter, som, mener jeg, ikke har fået tilstrækkelig opmærksomhed og fortjener at blive fremhævet", sagde Hanne Marie Svendsen i sin motivationstale.

Tæt form med vilde metaforer

Om Rasmus Nikolajsen sagde hun, at han i sine bøger "som en anden Mahler bruger gesunkenes Kulturgut, for eksempel de gamle socialistiske sange, remixer, leger med bogstaver lyde og klange, bringer det sunkne frem i lyset i en helt anden form. Der er megen humor og leg i hans tekster, men også sorg, angst for det fragmenterede, for det kaos, som er menneskers livsvilkår".

"Den lille tætte form med de mange vilde metaforer og sammenligninger fører vidt omkring, til andre steder, andre erfaringer. Der er essays, diskussioner om litteratur, kunst, politik og vores forhold til naturen. Små historier om dagliglivet, om sociale problemer om vanskeligheder med økonomien, med at leve som digter af skatteydernes penge: 'En tanke gemt i hjernen som en bombe i en pose stoppet ind under sædet'. 'Der er ingenting i verden så stille som løn, der går ind på en konto'", tilføjede hun.

Ny pris er en protest mod nedskæringer

Det særlige ved den nye pris er også, at den er en slags protest eller et alternativ. Legatudvalget skulle nemlig vanen tro have præmieret seks litterære værker, der var blevet udgivet i foråret 2015, men så kom den nytiltrådte regerings grønthøster på to procent og skar puljen på 300.000 kroner ned til 75.000.

Legatudvalget valgte så alternativt - som en feberredning eller en protest - at indstifte den nye hæderspris, der altså skal gives af en ældre forfatter til en ung kollega for hele hans eller hendes forfatterskab, ikke bare for et enkelt værk, der er udkommet i det pågældende år.

Engangsforestilling eller permanent pris

Om den nye pris er engangshappening, eller om den også bliver uddelt i årene fremover, er op til det nye legatudvalg, som Kulturministeriet nedsætter her efter nytår.

Det afgående legatudvalg, bestående af Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Camilla Hübbe, Sara Koch, Peter Adolphsen og Hans Hauge, håber det.

"Vi synes, at det er vigtigt at fremhæve og hædre særlige indsatser og kvaliteter på det litterære område, og da vi blev beskåret med alle de midler, vi havde afsat til præmiering af danske udgivelser fra foråret 2015, måtte vi finde på noget andet", siger Anne Lise Marstrand-Jørgensen, der var formand for udvalget frem til 31. december 2015.

Powered by Labrador CMS