Debat

Værsgo' - og tag så ja-hatten på!

Et indlæg om den nye prøveform i samfundsfag, historie og kristendom. "Her sidder jeg så, med dirrende hænder og rejsende nakkehår, for jeg skal måske have en 9. klasse til eksamen i samfundsfag til sommer – i en prøveform jeg ikke er eller bliver trænet i..."

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg kiggede ned på mine hænder – dirrede de? Jeg mærkede, at hvert enkelt hår rejste sig fra min lænd og hele vejen op til nakken. Et hår ad gangen. En kuldegysning for igennem samtlige af mine nerver. “En ny prøveform i samfundsfag, historie og kristendom, siger du? Nå”. Var det eneste jeg kunne sige, da min kollega præsenterede nyheden for os andre, om en gældende ny prøveform fra 1. januar 2016 i disse tre fag. Tik, tik, tik sagde det, for hver gang jeg vippede med foden. Det irriterede mig ikke den dag, for jeg havde et hoved, der var ved at stille rigtig mange spørgsmål. Jeg åbnede munden flere gange, men ikke en lyd kom over mine læber. Kunne det virkelig passe, at denne prøveform allerede er blevet obligatorisk? Ja. Nå.

Den nye prøveform har gode elementer i sig, da det er interessant med en projekt- og produktform. Eleverne skal nu lave en selvvalgt problemstilling og et produkt, der skal bruges til at understøtte deres problem. Dertil skal de finde 3-5 kilder, eksempelvis avisartikler, filmklip eller billeder, der giver en faktuel vinkel på deres problemstilling. Desuden skal jeg lave fem perspektiverende spørgsmål ud i de andre emner, som eleverne har tid til at forberede inden eksaminationen. Så langt så godt. Jeg begyndte at læse i vejledningen for prøveformen, men den var mangelfuld, og efterlod mit hoved med endnu flere spørgsmål, end da jeg lige havde fået nyheden. Mine kolleger og jeg kontaktede en konsulent i historie og samfundsfag, for at få afklaret nogle af de spørgsmål vi havde. Det fik da sorteret en smule ud i spørgsmålsmængden.

Vi undersøgte muligheden for, at vi kunne komme på kursus i den nye prøveform; men resultatet var nedslående – alt var enten gennemført eller helt booket. Nå.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Her sidder jeg så, med dirrende hænder og rejsende nakkehår, for jeg skal måske have en 9. klasse til eksamen i samfundsfag til sommer – i en prøveform jeg ikke er eller bliver trænet i, og jeg har ikke haft elever til eksamen før – det er da angstprovokerende i sig selv. Jeg har heller ikke været censor hos skoler, der har haft prøveformen som valgfri sidste skoleår, så ville jeg have været mere rustet til opgaven.

Nu må jeg lave min undervisning om, halvdelen af skoleåret er næsten gået. Basisviden skal på plads – samtidig med, at jeg skal have opsummeret deres viden fra 8. klasse, hvor jeg ikke har haft eleverne. Dertil skal hvert forløb afrundes med, at de laver underemner og problemstillinger, forestiller sig et produkt, samt finder kilder, der underbygger deres problemstilling – men det er lidt svært at nå nu, når skoleåret næsten er halvvejs, og jeg ikke har haft eleverne til over halvdelen af det faglige stof. Hvis eleverne udtrækker emnet, har jeg 4 lektioner til rådighed, hvor jeg kan vejlede dem. Det er ikke meget. Så skal jeg nok også lave vikarplaner til andre klasser, for at jeg kan få mere tid til vejledningen af eleverne. Derudover kræver denne nye form enormt meget indsigt i alle de enkelte selvvalgte emner, samt det at lave de fem perspektiverende spørgsmål til hvert emne, tager også tid af min daglige undervisning.

Men det sværeste for mig er at forstå, at politikerne indfører en ny prøveform i et skoleår, der er i gang, og lader den gælde for elever, der snart skal til prøver. Jeg har, som sagt, lige overtaget en 9. klasse i samfundsfag, og jeg bliver da nervøs for, om de nu bliver udtrukket i faget. Men jeg må jo bare tage ja-hatten på?

Powered by Labrador CMS