Anmeldelse

Samirnepal.dk

Engelsk som medium for kulturmøde

Materialet om seksårige Samir fra Nepal er oplagt at bruge i arbejdet med den internationale dimension i engelskfaget.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Eleverne skal have ægte sproglige og kulturelle oplevelser".
Citatet er taget fra vejledningen for engelsk. Med forenklede Fælles Mål er der kommet fokus på engelsk som lingua franca, engelskfaget skal være sig sin internationale dimension bevidst. Denne hjemmeside bruger engelsk som kommunikationsmiddel til at fremme interkulturel forståelse, og det gør den meget dygtigt.

Fakta:

Titel: Samirnepal.dk

Forfatter: Grethe Grønkjær, Bo Westersø

Forlag: GeGe Forlag

Pris: 100

Sider: 31

Type: My name is Samir

Pris: 100

Sider: 29

Type: Samir in school

Pris: 100

Sider: 31

Type: Samir lives in Bhaktapur

Materialet er udarbejdet med støttemidler fra Danidas oplysningsbevilling. Det er et multimodalt materiale, der introducerer elever i 1. til 3. klasse for nepalesisk kultur igennem mødet med den seksårige dreng Samir. Materialet er skabt til engelsk og til et flerfagligt forløb med dansk, billedkunst, musik og matematik. Emnerne er genkendelige for tidlig sprogindlæring, nemlig tal, farver, familie, bolig, mad og fritid.

Hjemmesiden er samlingspunktet, og her finder man alt undervisningsmateriale gratis, der er desuden tre læsebøger med samme tekster som på hjemmesiden. Bøgerne er inspirerende og smukke, de kan købes separat. Lærervejledningen er iderig og grundig, den sparer læreren for meget forberedelse.

Der er oprettet en Facebook-side, hvor kan man få et indblik i Samirs hverdag. Her bliver der løbende lagt billeder og film op, man kan se Samir i skole og sammen med sin familie.

Forfatterne er desuden i gang med at sammensætte Nepal-emnekasser med flag og rekvisitter til udlån igennem Center for Undervisningsmidler. Det er en unik mulighed for læreren til at give eleverne et nepalesisk kulturindtryk, når de både ser, lytter til og oplever en hverdag så fjern fra deres egen.

Materialet om Samir minder temamæssigt om "This is my life - stories from Bhutan", der også er et gratis engelsk materiale. Man mærker, at det er ildsjæle, der har skabt dette projekt, og at kulturmødet og formidlingen ligger forfatterne meget på sinde. Materialet er ægte og oprigtigt, og elevernes kulturmøde med Samir kan få indflydelse på deres evne til at forstå og respektere forskellighed og øge deres nysgerrighed over for en del af verden, de endnu ikke kender.