Anmeldelse

Du bist dran 6

Aktiv i tysktimen

Tanja Jessing og Annette Smidt Jørgensen har netop udgivet deres bud på tyskundervisning i 6. klasse ud fra devisen: "Hvis du er aktiv, lærer du noget".

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ønsker du, at dine elever skal ud på gulvet og være aktive i tysk i begynderundervisningen, så er du med "Du bist dran 6. klasse" i hånden godt på vej.

Fakta:

Titel: Du bist dran 6

Forfatter: Tanja Jessing og Annette Smidt Jørgensen

Pris: 1.937,50

Sider: 55

Type: Lærervejledning

Forlag: Alinea

Pris: 204

Sider: 96

Type: Schülerbuch

Materialet, der ud over Lehrerguide også indeholder en Schülerguide og flere webmuligheder (inklusive smart- og activeboardfiler), lægger op til at være handlingsorienteret. Eleverne skal med andre ord op af stolene og selv gøre noget – også rent fysisk - for at tilegne sig det tyske sprog. Ud over at de forskellige bevægelseslege præsenteres undervejs, findes der også en god oversigt over bevægelseslege i lærervejledningen. Den kan give læreren inspiration til selv at finde på øvelser, hvis hun ikke ønsker at følge systemet helt slavisk.

Som i de tidligere "Du bist dran"-materialer til andre klassetrin er cooperative learning også med. Disse strukturer medvirker til, at alle elever får sagt noget i løbet af timen, og at alle er aktive på samme tid. Cooperative learning-strukturerne synes dog ikke at være så dominerende i materialet. Og egentlig gør det ikke så meget. Der arbejdes nemlig også ud fra andre forskellige tilgange til ordforrådstilegnelsen, og således bliver det alt andet end kedeligt at have tysk med "Du bist dran". Desuden er der mange udvælgelsesopgaver for eleverne og evaluering/tegn på læring efter hvert kapitel.

Hvad stiller man op, når der skal vælges emner, som er vedkommende for præpubertære elever? På dette område synes jeg, at "Du bist dran 6. klasse" har fået en fuldtræffer. Vi er ude over Meine Tiere og Meine Familie, men rammer her noget af det, som interesserer dem: venner for livet, hvad der er sjovt at lave i ferien, Berlin, helte og så videre.

Ved første øjekast kan man måske undre sig over, hvor få tekster der er i elevernes Schülerguide, og hvor korte de er. Men dette betyder efter min mening ikke noget, da fokus primært ligger på selve ordforrådstilegnelse, og at eleverne selv er aktive i forhold til at producere tysk. Kort sagt: "Du bist dran" (det er din tur) lever op til sin titel.

Powered by Labrador CMS