Lærer til lærer

MJN Primtal-Algoritme

To, tre, fem, syv, 11, 13, 17, 19, … Der er masser af dem. Det er nemt at forstå dem, men det er svært at forstå, hvorfor de opfører sig på en mærkelig og mystisk måde. Beregning af primtal har siden oldtiden været en matematisk bestræbelse og en af matematikkens helt store gåder. Primtal er et positivt heltal større end 1, som præcis har to forskellige divisorer (1 og sig selv). Primtal = kun Primtal x 1

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kode her, kode der. Alt skal huskes og alt skal beskyttes. Vi bliver bombaderet med disse tal hele tiden. Bliver tallene misbrugt (stjålet eller hacket) kan det i værste tilfælde ødelægge vores liv. Dermed kan vi også sagsøge misbrugerne juridisk (Datatyveri er en alvorlig forbrydelse). Derfor bliver optimal beskyttelse af disse tal en nødvendighed. Dette forgår via kryptering, altså en sikker forbindelse. Dette gør koden meget sværere at knække.

Kryptering er en matematisk teknik og foregår ved at krypteringssystemer ganger to primtal med mange cifre med hinanden. Grunden til den lidt komplicerede måde er at beskytte vores sikkerhed i brugen af kontonumre, kreditkortoplysninger og andre fortrolige oplysninger. Kryptering er en del af internetbrugernes hverdag. Hver gang vi betaler for varer på e-butikker (f.eks. eBay) eller regninger via netbank foregår det gennem kryptering.

Denne krypteringsproces kan kun bygges ved hjælp af primtal, som indtil nu ingen har kunnet løse gåden dertil. I det hele taget spiller primtal en central rolle i vores kommercielle del af internettet (informationer mellem kunde, forretning og bank).......

Du kan downloade og printe hele artiklen nedenfor