Jeg tror på, at selve frihenden og medindflydelsen gør noget, siger Liberal Alliances Laura Lindahl, der vil sætte folkeskoler fri med en selveje-model.

Liberal finanslov: Flere penge til friskoler og selvejende folkeskoler

Liberal Alliance har sørget for, at skolen har fået to afsnit i den netop indgåede aftale om næste års finanslov. Dels stiger tilskuddet til de frie skoler med to procentpoint, dels bliver der åbnet for, at folkeskoler kan drives som selvejende institutioner med større frihed end i dag. Frederiksberg Kommune har allerede besluttet at føre den plan ud i livet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg er en glad og stolt politiker i dag" lyder det fra rådmand på Frederiksberg og medlem af Folketinget for Liberal Alliance Laura Lindahl.

På Frederiksberg besluttede et flertal i kommunalbestyrelsen i september at undersøge mulighederne for at gøre en af kommunens skoler selvejende (præciseret kl. 17:06, red.). Men det var ikke lige til, og derfor har Liberal Alliance netop aftalt med finanslovsparterne Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative, "at regeringen vil undersøge muligheden for delegering af kompetence til skolebestyrelsen/skoleledelsen i enkelte kommuner inden for rammerne af folkeskoleloven. Dette drøftes med aftaleparterne".

Ellen Trane: Finanslov får ikke konsekvenser for skolereformen 

"Vi tager det bedste fra begge verdener. Friheden fra de frie skoler, men uden forældrebetaling", fremhæver Laura Lindahl.

På en skole, der får den nye frihed, vil det ikke være kommunalbestyrelsen, der ansætter personalet. Det gør forældrebestyrelsen. I hvor høj grad de selvejende skoler vil kunne droppe elementer fra folkeskolereformen - understøttende undervisning, lektiehjælp og bevægelse for eksempel - ligger endnu ikke fast.

"Men jeg tror på, at selve friheden og medindflydelsen gør noget. Så det bliver spændende at se om tre-fem år, hvad det betyder for de faglige resultater", fremhæver Laura Lindahl.

Endnu er der ikke udpeget en skole på Frederiksberg, som skal være selvejende. Laura Lindahl vil nu høre skolelederne på Frederiksberg, om der er en af dem, der er har lyst til at prøve modellen af.

Frederiksberg vil afprøve selvejende folkeskole 

Flere penge til frie skoler

Finanslovsforliget vil også "styrke det frie skolevalg". Det sker ved at hæve tilskuddet til frie grundskoler med 2 procentpoint til i alt 73 procent af udgiften pr. elev i folkeskolen.

(opdateret 19/11 2015 kl. 15.45)

Det glæder undervisningsminister Ellen Trane Nørby: 

"Også de frie skolers økonomi styrkes, og det betyder, at bekymringerne for stigende forældrebetalinger og social skævvridning kan modvirkes", siger hun på Undervisningsministeriets hjemmeside. 

Lærerlockouten presser økonomien på friskoler 

 

Læs mere

Finanslovsaftalen

Powered by Labrador CMS