Folkeskolens leder:

From All of Us to All of You

Dannelse versus læringsmål. Nogle gange ligner debatten om mål og undervisning en boksering, hvor der kun er plads til to kombattanter, men ingen dommer. Der bliver ikke givet hånd efter kampen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er da også en af de vigtigste debatter i folkeskolen. For skolen er som bekendt det sted, hvor kommende generationer opdrages til at leve i og kæmpe for et samfund med åndsfrihed, ligeværd og demokrati, som der står i formålsparagraffen. Forsvinder det i test og målstyret curriculumdikteret undervisning, ryger arvesølvet i samfundet. Så det er alvor.

De kommende lærere kaster sig også med stort engagement ind i debatten. Det kan man se i de opgaver, som de har afleveret i sommer som bachelorprojekter.

I år er det fjerde gang, at professionshøjskolerne sammen med Folkeskolen samler de bedste bachelor- og diplomopgaver og præmierer de allerbedste ved en ceremoni, dagen efter at dette blad udkommer. Mange af de opgaver, som er sendt ind, og som er præsenteret på lærerprofession.dk, handler netop om, hvorvidt det er muligt at gennemføre god undervisning, som både indeholder de nye såkaldt forenklede Fælles Mål og sikrer, at der arbejdes med at danne eleverne til åndsfrihed, ligeværd og demokrati.

En af dem kan man læse om her i bladet, hvor mål og dannelse er tænkt sammen i faget idræt, som oplever et stort frafald i de større klasser. Ved at beskæftige sig med andet end boldspil i lektionerne er det lykkedes i højere grad at få de elever med, som ellers melder sig ud. Og ved blandt andet at arbejde med, hvordan man anerkender alles bidrag, er dannelsen også blevet en del af idrætsundervisningen.

Tydelige mål for idrætsundervisningen inspirerer idrætstrætte elever 

Det ER muligt at sammentænke fornuftige mål og dannelse, viser mange af projekterne. Men det skal ske med vågen, kritisk sans. At regeringen så bestemt ikke trækker i den retning, vil vi lade ligge i denne omgang.

Lærerprofessionsprojektet og lærerprofession.dk har efterhånden slået sin plads fast i folkeskoleverdenen. Niveauet er højt. Der er stor interesse for lærerprofession.dk, og et enkelt projekt har fået 4.800 anbefalinger. Projekterne fører også til debat - et enkelt har fået 98 kommentarer!

Også ude på skolerne har lærerprofession.dk-projektet fået øget betydning. Mange af prisvinderne kommer rejsende fra hele landet sammen med skoleleder, vejleder og familie for at blive fejret og fejre hinanden og den gode undervisning.

Der er masser af god professionsudvikling i lærerstanden.

Tidligere samlede opgaverne støv på hylderne, men nu ligger de her, og man kan lade sig inspirere, hvad enten man er matematikvejleder eller idrætslærer. Det er ikke jul endnu, men man får næsten lyst til at sige: From All of Us to All of You.