Bjørn Hansen mener, at de frie fagskoler har en vigtig opgave, fordi de i meget større grad end man har mulighed for i folkeskolen kan lave anvendelsesorienteret undervisning, som kan hjælpe de unge, som er kommet i klemme.

DLF: Besparelser på frie fagskoler er helt urimelige

”Hvor lander nu de unge mennesker henne, som mister muligheden for at blive samlet op på de frie fagskoler?”. Sådan spørger formand for pædagogisk udvalg i DLF Bjørn Hansen som reaktion på de massive planlagte besparelser på de frie fagskoler.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Regeringens finanslov bebuder besparelser på i alt 20 procent på de frie fagskolers uddannelsestaxameter. Ifølge Frie Fagskolers Forening betyder det, at skoleformen ikke kan bestå i sin nuværende for. I Danmarks Lærerforening, hvor en del af skolernes undervisere er organiseret, tager man besparelserne meget alvorligt.

Voldsomme ekstrabesparelser kan lukke Frie Fagskoler 

"Det her er helt urimeligt. Skolerne har ikke engang haft et år, siden Folketinget vedtog en ny lov for dem. Alle syntes dengang, at det var en glimrende ide at sætte de frie fagskoler til at klare den opgave, vi ser vi har i forhold til unge, som kommer i klemme i systemet, fordi de ikke har kompetencer til at komme ind på erhvervsskolerne. Og så nu 10 måneder senere fjerne man en stor del af den økonomi, som skolerne har lagt op til at sætte tingene i værk", siger Bjørn Hansen fra DLF.

Han henviser til, at den nye lov for frie fagskoler blev vedtaget af et enigt folketing til at gælde pr 1. januar i. Ved debatten om den nye lov gav samtlige partier udtryk for, at de støtte op om initiativet. Men i regeringens finanslovsforslag lå der store besparelser på skolerne.

Uddannelsesminister: Intet problem at spare to procent på læreruddannelse 

Ikke rimeligt over for de unge

Socialdemokraternes Mattias Tesfaye har stillet spørgsmål til ministeren om besparelserne. Det samme har Enhedslistens Jakob Sølvhøj. Og Dansk Folkeparti er også utilfredse. Undervisningsministeren siger, at besparelserne alene skyldes, at skolerne har et overskud på 10 millioner kroner. Men den forklaring godtager DLF's Bjørn Hansen ikke.

Enhedslisten og DF går imod besparelser på frie fagskoler

"Det er simpelthen ikke rimeligt over for skolerne og heller ikke over for de unge. Skolerne har længe vist, at der ville ske ændringer på deres område. Så det er jo udtryk for rettidig omhu, at de ikke bare har brugt alle deres midler og regnet med at få nye, når der blev vedtaget en ny lov. De er holdt igen med udgifterne for at have noget at arbejde med, når beslutningen blev taget. Og det tager man så fra dem nu".  

Bjørn Hansen mener, at de frie fagskoler har en vigtig opgave, fordi de i meget større grad end man har mulighed for i folkeskolen kan lave anvendelsesorienteret undervisning, hvor de unge i værkstederne kan finde ud af, at der er noget, de er gode til. Gennem det praktiske arbejde kan de får kompetencer, som gør, at de kan komme ind på og klar en erhvervsuddannelse.

"Hvor lander de unge mennesker henne, hvis de ikke får den mulighed. Hvad er der så tilbage for dem?", spørger han. 

Powered by Labrador CMS