Debat

Morten Refskov i hovedstyrelsen!

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

KFor nogle år siden fik vi på Rosenlundskolen i Ballerup en nyuddannet, ung lærer ansat, som udmærkede sig ved at have langt hår på et tidspunkt, hvor moden for hans jævnaldrende ellers tilsagde særdeles kort hår, ja, vel nærmest karseklipning! Jeg tænkte: Rart med en ung lærer, der ikke følger tidens modeluner! Det skulle snart vise sig, at det gør Morten Refskov sjældent. Har har selvværdsfølelse og danner egne, selvstændige meninger.

Som sædvanen er for nye lærere koncentrerer de sig i starten om deres klasser og fag, men jeg bemærkede,  at han var afholdt og respekteret af elever, forældre og kolleger. Snart udmærkede den unge mand sig med begavede indlæg og spørgsmål på lærermøderne, så vi hurtigt blev klar over, at vi havde fået en skarp analytiker i lærerstaben.  

Så gik vore tillidsmand af på pension, og vi skulle finde en afløser. Morten   faldt med det samme i øjnene, men han skulle presses lidt til at stille op, der var jo kone, små børn og fritidsinteresserne at tage hensyn til. Men til sidst sagde han ja! Det blev vi meget hurtigt glade for, idet han kort tid efter kunne meddele os, at mange af os i lang tid havde fået for lidt i løn! Vi fik en masse rare kroner eftersendt fra lønningskontoret. Den slags tillidsmænd forlenes meget hurtigt med en lidt helgenagtig aura!

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Så kom Morten i kredsstyrelsen, dér gik formanden også af kort tid efter, men Morten havde allerede markeret sig så godt i kredsen, så der var bred opbakning til hans formandskandidatur! Han blev valgt og havde således gjort en kometagtig lynkarriere i en af DLF's stærkeste lærerkredse  - båret frem både af den gamle garde og de unge! 

Morten fik sin ilddåb, idet vi umiddelbart efter hans valg blev kastet ud i storlockouten. På store fællesmøder i kredsen holdt han gode, analytiske, skarpe og opildnende taler til sine kolleger! Men bagefter var han i stand til at lande en arbejdsretsligt bindende lokalaftale for lærerne i Ballerup, underskrevet af ham selv og borgmesteren. Det er typisk for Morten, at han lang tid før lockouten sluttede, var gået i gang med at udtænke strategi og indhold for en sådan lokalaftale. Vi har pt i Ballerup nogle af de bedste arbejdsforhold for lærere i Danmark. Men det er et særkende for Morten, at han er den første til at understrege, at det var aldrig gået uden medlemmerne!

Morten har en bred spændvidde, så han den ene dag kan stå på en talerstol og holde brandtale og den næste dag sidde i detaljerede forhandlinger med kommunens forhandlere om tekniske detaljer, samtidig med at han har en god fornemmelse for, hvor de umistelige kronjuveler er, så beholder han overblikket og har god sans for, hvor muligheder og balancen skal ligge, når man skal til at slå det sidste søm i. 

På baggrund af tæt kendskab til lærernes hverdag, som han lytter sig ind til og erfarer via arbejdet som kredsformand, så har han en umanerlig god evne til hurtigt at analysere sig frem til sagens kerne og få det formuleret skriftligt i en form, så man som almindelig lærer føler sig dækket fuldstændigt ind.  Lad mig her til sidst give 2 eksempler på det i form af citater fra Mortens powerpointshow, hvor han i kortform præsenterer sit valggrundlag:

1.)"Folkeskolereformens læringsmålsdiskurs indfører styringskæder og stærk individualisering, som vil indsnævre folkeskolens formål og suge dannelsen ud af uddannelsen."

2.) "Lærere er ledere, og det kræver frihedsgrader og stor selvstændighed at forvalte det kvalificeret."

Det kan jo ikke siges klarere! Morten må i hovedstyrelsen, men han kommer det kun, hvis vi stemmer på ham. Skal Morten vælges kræver det stemmer fra hele landet. Det afhænger af dig og dine kolleger!