Debat

Kan den økologiske forskel smages?

Ø-mærket fejrer 25 års jubilæum i år, men kan man egentlig smage forskel på en økologisk gulerod og en konventionel? Det spørgsmål stiller vi nu 161.000 elever, som deltager i GoCook Smagekassen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det startede med de første økologiske gulerødder i kollektivet Svanholm i 1982. Så kom mælken og her 25 år efter det røde Ø-mærke blev introduceret, er økologien blevet en del af mange danskeres hverdag. 7 ud af 10 danskere køber økologisk engang imellem. Men kan man egentligt smage forskel på en økologisk og en konventionel vare?  Det udforsker 161.000 elever nu i 3 ud af 4 skoler i Danmark med GoCook Smagekassen, hvor de smager på gulerødder.

Den økologiske gulerødder smager af mest – eller gør den?

Når vi vurderer en gulerod kan det være på farven, smagen, duften, konsistensen eller størrelsen i et samspil med vores omgivelser.  Det er eleverne i fuld gang med på landets skoler, når de blindsmager på den økologiske og konventionelle gulerod fra GoCook Smagekassen og taster deres smagsoplevelse ind på

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

http://stem.gocook.dk/afstemninger/1

Lige nu er det den økologiske gulerod, som vinder dysten om at smage bedst. Både den økologiske og den konventionelle gulerod i smagekassen er af sorten bolero, som smager af meget. Sorten, jordbundstypen og klimaet er det, der betyder noget for gulerodens smag. Det er med andre ord med gulerødder som med vin. Der er gode dyrknings-områder, gode sorter og gode år – og ditto dårlige. Men kan med andre ord ikke se på Ø-mærket på pakken om guleroden smager godt.  Den økologiske gulerod i GoCook Smagekassen er blevet dyrket i dyndjord, som giver guleroden smag. Så det kan det være med rette, at den har taget føringen i Smagekassen. Omvendt har den kolde sommer givet guleroden dårlige vækstforhold, som kan gå ud over smagen. Så intet svar er givet på forhånd..

En gulerod er ikke bare en gulerod

Guleroden er eksempel på, at vi træffer mange valg i vores hverdag, som vi ikke tænker over og interesserer os for. Ingen spørger efter sorten på deres gulerod i supermarkedet for at få den rigtige smag. Så guleroden i Smagekassen er – jah... en gulerod for - at eleverne bliver mere nysgerrige på, hvordan de handler konkret og praktisk i deres eget liv. Tænker de nogensinde på, hvordan en gulerod smager og hvilket liv, den har haft før de spiser den? Livet er fyldt med etiske dilemmaer, hvor der ikke er noget rigtigt og forkert. Og med årets GoCook Smagekasse starter vi med guleroden. 

Fakta om GoCook Smagekassen:GoCook Smagekassen er en kasse med gratis råvarer, undervisningsmaterialer og opskriftshæfter til madkundskab og natur/teknologi som hentes i den lokale Coop butik i ugerne 43, 44 og 45. Formålet med GoCook er at skabe en generation, der er bedre til at lave mad end deres forældre.

  • 161.000 skolebørn deltager.
  • 6.724 klasser deltager.
  • 3 ud af 4 af alle grundskoler (folkeskoler, frie og private skoler) i Danmark deltager i alt 1.427 skoler.
  • Læs mere på http://skolekontakten.dk eller http://gocook.dk