Jeg ser det som positivt, at forældre frit kan vælge mellem landets folkeskoler og friskoler, siger Ellen Trane Nørby.

Flugt til friskoler bekymrer ikke ministeren

Det er ikke noget problem, at flere og flere vælger folkeskolen fra til fordel for privatskoler og andre friskoler. Sådan lyder det fra undervisningsministeren i et skriftligt svar til Alternativets skoleordfører.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det er ikke en udvikling, som bekymrer mig". Så klart lyder det fra minister Ellen Trane Nørby i et skriftligt svar til Alternativets undervisningsordfører Carolina Magdalene Maier. Ordføreren fra Alternativet havde spurgt ministeren til, hvordan hun vil stoppe flugten fra folkeskolerne.

I sit svar gør ministeren det klart, at hun ser det som en god ting, at forældre har fri mulighed for at sende deres barn i en privatskole.

"Jeg ser det som positivt, at forældre frit kan vælge mellem landets folkeskoler og friskoler. Det giver forældrene mulighed for at vælge det tilbud, som, de mener, passer bedst til deres barn", skriver ministeren i sit svar.

Hun skriver samtidig, at det stigende antal elever på friskolerne kan ses som et udtryk for, at forældrene gør en stor indsats for at sikre, at der stadig er skoler i nærområdet, hvis den lokale folkeskole bliver lukket.

"I kølvandet på en skolelukning opstår der nogle steder nye friskoler, hvilket jeg ser som et udtryk for, at forældrene bruger deres ret og mulighed til at opretholde et skoletilbud i nærområdet", skriver hun.

Nu går kun 80 procent i folkeskolen 

Folkeskolen kan lære af friskolerne 

Folkeskoler og friskoler bør i fremtiden være bedre til at lære af hinanden, lyder det i øvrigt fra ministeren. Hun nævner, at folkeskolerne kan lærere af friskolerne til at skabe sig en selvstændig profil.

"Folkeskolerne kan eksempelvis udnytte de nye frihedsgrader, de har fået med folkeskolereformen til at sætte deres eget selvstændige præg på skolerne med inspiration fra friskolerne, der ofte har en skarp faglig profil".

Ministeren afrunder sit svar til Carolina Magdalene Maier med at skrive, at hun på sigt håber, at reformens mange nye elementer vil betyde, at flere i fremtiden vil vælge folkeskolen.  

Powered by Labrador CMS