Debat

Lærernes Dag

internationalt perspektiv hånd i hånd med lokalt islæt

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærernes Dag er vigtig i et internationalt perspektiv, hvor vi på tværs af landegrænser kæmper for alle børns ret til uddannelse og læreres bidrag til dette, for globalt set er skolegang ikke en selvfølge !

Denne FN dag markeres i over 100 lande og er en oplagt mulighed for at sætte fokus på læreres essentielle betydning for elevernes dannelse og uddannelse. Dette er helt grundlæggende og uforandret, også i Danmark på trods af at vi er midt i en brydningstid, hvor meget i skolers, elever og læreres hverdag forandres pga. reform og ændrede arbejdsvilkår.

Jeg har hørt flere lærere give udtryk for, at fejring af Lærernes Dag specielt efter lockouten i 2013 bliver en pseudobegivenhed, da den ikke umiddelbart kan ændre på de problemstillinger, dilemmaer og arbejdsvilkår, som lærere og børnehaveklasseledere oplever i hverdagen ude på skolen. Men i Danmark er Lærernes Dag måske netop derfor en glimrende anledning til lige at stoppe op, huske på og anerkende lærere for den indsats og det kæmpe arbejde, der lægges for dagen, for at vores elever lykkes som mennesker og samfundsborgere – med folkeskolens brede formål in mente.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Og dette er den gode og helt legitime  grund til at forældre, skolebestyrelser og også politikere giver lærerne klap på skulderen for den professionalisme lærere udviser – også med implementering af en stor reformopgave, mærkbar udvidelse af undervisningsopgaver og at få hverdagen til at hænge sammen trods store udfordringer som vi har øje for og mærker på egen krop. Eksemplets magt er stærkt, og jeg kunne ønske mig mere anerkendelse og positiv omtale af lærerne i Danmark, som hver dag overalt på landets skoler knokler en vis legemsdel ud af bukserne for at lykkes med at lave god undervisning for vores elever.

Som profession må vi arbejde for at forbedre vores omdømme. Vores styrke som forening er knyttet tæt sammen med den legitimitet og autoritet som lærerne har i befolkningens øjne.I Aarhus har kredsstyrelsen også i år valgt at dele æbler ud i anledning af Lærerens Dag foran Banegårdspladsen. Det er min erfaring fra tidligere år, at denne lille ”event” giver god mulighed for at vi som lærere får talt med byens forbipasserende borgere og herved får gjort opmærksom på den store forskel lærernes arbejde hver dag gør for børn og unge, også i Aarhus. Mange fortæller os i den sammenhæng gerne hvor meget de sætter pris på de lærere, som de har mødt i deres skoletid, eller som forældre til børn i skolen nu.

- og så kan jeg iøvrigt egentlig personligt godt lide at kalde dagen for Lærernes Dag - dette lille tvist med flertal som min understregning af, at vi lærere er profession, der bygger på stærkt sammenhold, og at vi for mig at se er helt afhængige af og kun kan lykkes i fællesskab :)