"Det nylige budgetforlig i Helsingør Kommune har INTET med færre lærere eller flere elever i klasserne at gøre. Og det har intet med forberedelsestid at gøre. INTET", skriver borgmester i Helsingør Benedikte Kiær i et indlæg. Formand for Helsingør Lærerforening Vera Sandby er uenig.

Helsingør: Borgmester og lærerformand uenige om konsekvenser af budgetforlig

"Serviceniveauet vil blive forringet". Sådan svarede formanden for Helsingør Lærerkreds, da hun krydsede af i Lærerforeningens undersøgelse af de kommunale skolebudgetter. Men borgmesteren er ikke enig.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Antallet af lærerstillinger vil falde mere end elevtallet kan begrunde", "Standarden på forberedelse og efterbehandling af undervisningen vil falde". "Den gennemsnitlige klassekvotient forventes at stige".

Sådan satte formand for Helsingør Lærerkreds Vera Sandby Hansen krydserne, da DLF spurgte hende til hendes forventninger for skolen på baggrund af Helsingør Kommunes budgetforlig, og derfor blev kommunen "rød" på det kort over budgetbesparelser, som folkeskolen.dk offentliggjorde forleden.

"Jeg svarede konkret ud fra mine vurderinger", siger Vera Sandby Hansen.

Se om din kommune vil spare på folkeskolen i 2016

Men svarene kan borgmester i Helsingør Benedikte Kiær (K) slet ikke genkende. Til Frederiksborg Amts Avis og folkeskolen.dk skriver hun, at besvarelserne fra lærerkredsen er det rene "vrøvl".

"Det nylige budgetforlig i Helsingør Kommune har INTET med færre lærere eller flere elever i klasserne at gøre. Og det har intet med forberedelsestid at gøre. INTET. I det hele taget går skoleområdet temmelig smertefrit igennem et ellers svært sparebudget for 2016", lyder det fra borgmesteren.

Tal tolkes forskelligt

Men det kommer an på, hvilke øjne, der ser på talrækkerne.

Vera Sandby anerkender, at budget 2016 ikke går så hårdt ud over skolerne, som hun havde frygtet. Men hun fastholder, at budgettet vil betyde, at der sker serviceforringelser på skolerne.

"Besparelserne i Helsingør er lempelige. Men i forhold til en underfinansieret skolereform har vi stadig et problem", siger Vera Sandby.

Borgmesteren forklarer, at der i kommunen skal spares 70 millioner kroner, men at skolerne ikke vil mærke sparekniven.

"Skoler er for eksempel blevet eftergivet gammel gæld for 12 millioner kroner. Vi har aftalt et pilotprojekt om skolemad, og vi vil fortsat investere i det store Boost-projekt, der skal give et markant løft til innovation i folkeskolen. Og ja, vi har også aftalt besparelser. For eksempel forsvinder skolebestyrelsernes diæter (357.000 kr.), der skal spares på undervisningsmaterialer (500.000 kr.) og så omlægger vi lidt længere fremme svømmeundervisningen, der skal varetages af instruktører fra svømmeklubben", lyder det fra borgmester Benedikte Kiær.

Pressede skoler

Vera Sandby er glad for, at kommunen vælger at eftergive skoler gammel gæld. Hun sætter også pris på, at borgmesteren selv erkender, at der bliver sparet på skolerne.

"Skolernes budgetter har været presset hele tiden. Det at man eftergiver gælden vil give et mindre pres. Men det betyder ikke i nu'et, at skolerne får flere penge. Skolerne er stadig pressede", siger hun.

Og besparelsen på svømmeundervisningen, mener hun, vil gå ud over serviceniveauet.

"Der bliver færre lærere til det samme antal elever, hvis du fjerner skolesvømningen . Det har ikke noget med fyringer at gøre. Men at fjerne skolesvømningen er en serviceforringelse". 

Efteruddannelse presser vikarkontoen

Kredsformanden mener også, at lærerne vil blive presset på forberedelse og efterbehandling af undervisningen. Lærerne skal efteruddannes til kommunens Boost-projekt , herunder linjefag, men erfaringen viser, at der ikke er nok penge på vikarkontoen til at dække lærerne ind.

"Det kan betyde, at lærerne skal 'undervise' to klasser ad gangen, eller lærerne får vikartimer og dermed mindre tid til forberedelse", lyder det fra Vera Sandby.

"Desværre viste sidste års kommunale regnskab, at forbruget på vikarkontoen samlet set steg fra 10 til 21 millioner. Jeg vurderer, at de midler, der er sat af til vikarer med mere dækker ikke nok. Hvis du i forhold til din samlede arbejdstid får pålagt flere ting som efteruddannelse, og der ikke er tid nok til det, så får du dårligere forberedelsesmuligheder".

Hun fastholder også, at hendes vurdering er, at klassestørrelserne stiger.

"Det handler indirekte om budgetforliget for 2016. Man fastholder i kommunen en beslutning, som blev truffet for et par år siden om, at klassestørrelsen skal være på 24. Det starter nedefra. Og det er en flot beslutning. Men samtidig sker der omstrukturering i skolestrukturen, og her er planen, at inddele skolerne med flere afdelinger i indskolingsskoler, mellemtrinskoler og udskolingsskoler. På Helsingør Skole har det været vist, at det kan betyde op til 14 færre klasser. I den forbindelse er min vurdering, at nogle klasser på eksempelvis 5., 6., og 7. klassetrin vil få flere elever i klassen", siger Vera Sandby Hansen.   

Svær sparekniv

Borgmester Benedikte Kiær afslutter sit indlæg med at understrege, at skolerne i Helsingør ikke er ramt af sparekniven.

"Skolerne i Helsingør Kommune er bestemt ikke ramt af sparekniven. Tværtimod er de over natten blevet en stor del af gælden kvit".

"Helt overordnet synes jeg, at det er serviceforringelse. De har prioriteret nogle besparelser. Det siger Benedikte Kiær jo også. Det er lempelige besparelser, men det er besparelser. Det er et problem, når man sparer 500.000 kroner på undervisningsmaterialer. Det giver serviceforringelser". 

Powered by Labrador CMS