Vivian Eriksen omgivet af 8.k. Programmerne kan ses online på https://www.dr.dk/tv/se/dr-dokumentar-tv/dr-dokumentar-folkeskolen-forfra-1-3

Læreren fra tv: Lov 409 og reform skal ikke knække mig

I dag begynder Lærerforeningens årlige kongres. Her håber et af de pt. mest eksponerede medlemmer, lærer på Sofiendalskolen i Aalborg Vivian Eriksen, at de delegerede vil kæmpe for bedre forberedelsestid til lærerne. "Det sværeste ved at være lærer lige nu, er at nå alt det, der skal nås og føle, at man gør sit arbejde godt nok. Uden forberedelsestid kan man ikke forvente kvalitet".

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I år har Vivian Eriksen fået endnu flere undervisningstimer end sidste år, hvor dokumentaren blev filmet, så hun har bestemt ikke fået mere tid til at forberede sin undervisning. 

Det er svært at acceptere, at hun ikke når at rette stilene, ringe tilbage til forældrene eller snakke med de elever, der har brug for det, men hun har lovet sig selv, at hun ikke at knække nakken på det.  

"Lov 409 reformen skal ikke få mig ned med nakken, så jeg prøver at acceptere, at jeg må sænke ambitionsniveauet. Det er ikke realistisk at nå alle opgaverne, og selvom den dårlige samvittighed fylder nogle dage, prøver jeg at parkere den. Jeg vil simpelthen ikke bruge mit liv på at gå rundt og have dårlig samvittighed - også selvom det har profesionelle omkostninger".

Sammen med hele hr. og fru Danmark har Vivian Eriksen har tre tirsdage i august kunnet se sig selv og sine elever rulle hen over skærmen. DR-dokumentaren 'Folkeskolen Forfra' har i et års tid fulgt 8.k på Sofiendalskolen i Aalborg, og Vivian Eriksen, klassens dansk- og engelsklærer havde en af hovedrollerne. 

Bruger alt for mange kræfter på vikararbejde

Et af de andre problemer, Vivian Eriksen håber, Danmarks Lærerforening tager op på kongressen, er vikardækning. Hendes erfaringer er, at vikariering for kolleger trækker rigtig meget energi og tid ud af forberedelsen, og hun efterspørger generelle anbefalinger til i hvilket omfang, man kan bede kolleger dække hinandens undervisning.

Frustrationer og forsigtig optimisme: Tyvstart på reformen i Aalborg

Vivian Eriksen sagde ja til at deltage i DR-dokumentaren "Folkeskolen Forfra", fordi hun gerne ville fortælle resten af Danmark om den hverdag, lærerne står i efter folkeskolereformen og Lov 409.

"Jeg vil gerne fortælle om vores hverdag, og jeg synes, det lød som en spændende mulighed for at vise, hvad vi lærere går og laver. Lockouten affødte frustration hos lærerne, inklusiv mig selv, og vi blev ikke lyttet til. Der manglede forståelse for vores situation - ikke fordi vi ville have medynk, men fordi vi ville tages alvorligt og have mulighed for at fortælle, hvordan det er i praksis".

Derfor er hun også glad for, at DR valgte hende og 8.k. I nogle af de forberedende samtaler med journalisterne, blev hun spurgt, om hun havde nogle bekymringer i forhold til at medvirke.

"Jeg havde ikke lyst til at skulle pynte på noget, så for mig var det utrolig vigtigt, at jeg kunne være ærlig, og at fremstillingen også var ærlig. Og jeg synes, hverdagen i programmerne er blevet fremstillet realistisk og ærligt".

Gud, det er jo mig!

"Gud, det er jo mig - sådan lyder jeg, når jeg snakker, og sådan ser jeg ud, når jeg går. Det har været sjovt, men også vildt mærkeligt at se sig selv i fjernsynet. Men jeg tror også, det er meget sundt. Efter første program tænkte jeg for eksempel: er jeg virkelig så skrap? Jeg spurgte eleverne og de sagde, at jeg ikke var skrap men bare bestemt.  Jeg kunne alligevel godt tænke mig at smile lidt mere, og det har jeg ikke tænkt på før", fortæller Vivian Eriksen.

Eksponeringen kan dog også blive for meget, og hun kan godt blive træt af hele tiden at skulle forholde sig til selv og andres mening om det, hun gør og siger.  

Problemer med vikardækning udeladt

Generelt synes hun, at hendes og klassens hverdag er realistisk og troværdigt fremstillet. Dog ærgrer hun sig over, at programmerne ikke viser, de problemer hun og hendes kolleger oplever med vikardækning. På Sofiendalskolen skal lærerne dække hinandens undervisning, når en teamkolleger er på kursus eller første to dages sygefravær.

"Når vi skal vikariere, gør vi det i vores sparsomme forberedelsestid, og det skaber usikkerhed i hverdagen. Både jeg og DR ville gerne have haft det med, men i de situationer, der har været fravær, har det været så meget kaos, at vi ikke har haft overskud til at bruge fem minutter på at ringe efter journalisterne".   

Stor opbakning fra lærerne

Mens programmerne blev sendt på DR, har Vivian oplevet stor opbakning fra lærere landet over. Hun har fået beskeder på Facebook, sms'er og hilsener med 'hvor er du sej', 'åh, lige i den situation fik jeg ondt i maven' eller 'tak for din ærlighed'.  

"Det har været meget overvældende, med den opbakning jeg har fået, fra lærere i hele Danmark. Det er dejligt at vide, at jeg ikke er den eneste, der har det sådan, og jeg er meget taknemmelig".

Læs mere

Her kan du se alle tre udsendelser af "FolkeskolenForfra"