Ludvig Holbergs Skrifter er lagt på nettet.

Litteraturkanon: Holberg på nettet

Nu bliver det lettere at undervise i kanon-forfatteren Ludvig Holberg. Hele hans forfatterskab er nemlig blevet lagt på internettet. Du og dine elever kan gå derind og læse en komedie eller et essay og med det samme få oversat gamle ord, se hvordan førsteudgaven så ud og meget mere. Det koster ikke en krone.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Så fejende flot begynder den, Holbergs Comœdie "Den Politiske  Kandstøber", der blev opført første gang i 1722 på  Den Danske Skueplads:

"Jeg kand svære paa, at mit Hierte sidder mig i min Hals; thi jeg skal tale med Mester Herman, og begiære hans Datter, som jeg lenge har været forlovet med, men hemmelig".

Det er Antonius, der taler her i Act. I. Sc. 1. I sin regibemærkning til scenen skriver Holberg: "Hand tar sin Hals-Klud af, og binder den om igien, tar en Kam af Lommen og kemmer sit Haar, bøster sine Skoe".

Man ser det for sig. Og det kan du og dine elever i dansk også komme til nu på en behændig måde.

Astrid Lindgren på den vejledende litteraturliste

Klik dig gratis rundt i Holberg

Hele Ludvig Holbergs forfatterskab er nemlig nu lagt på nettet. Det er bare om at gå derind, når du skal undervise i Holberg, som jo er på den obligatoriske kanonliste.

Du får det hele, og ganske gratis - foruden samtlige tekster fra Holbergs hånd er der også oversættelser af de gamle ord, forklaringer med mere.

"Med denne udgave er Holbergs samlede forfatterskab for første gang digitalt tilgængeligt. Teksterne er søgbare og udstyret med indledninger, tekstkritiske noter og faksimiler af førsteudgaverne", skriver Det Danske Sprog- og Litteraturselskab i en pressemeddelelse. Og det lyder videre:

"Der er også ordforklaringer og sagkommentarer, og her udnyttes i rigt mål internettets muligheder for at linke til andre ressourcer. Udgaven henvender sig til en bred læserskare - både den alment interesserede læser, skoleeleven og forskeren. Den er åben og gratis tilgængelig for alle".

Klaus Rifbjerg og Martin A. Hansen smidt af kanonliste

Syv års arbejde

Projektetm, som hedder "Ludvig Holbergs Skrifter", og som blev påbegyndt for syv år siden, er et resultat af et samarbejdsprojekt mellem Universitetet i Bergen (UiB) og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab i København (DSL).

DSL har taget sig af Holbergs skønlitteratur, og UiB af Holbergs sagprosa.

Den danske del af projektet er finansieret af Augustinus Fonden, Kulturministeriet og Statens Kunstråds Litteraturudvalg.

Du kan komme hen til "Ludvig Holbergs Skrifter" ved at klikke under Ekstra til højre for artiklen.

Læs mere

Kom ind til "Ludvig Holbergs Skrifter".