Udtalelsen om, at lærerne skal 'Holde kæft og komme i arbejdstøjet" var aldrig ment til citat, fortæller Niels Egelund.

Skolens mediedarling fylder 70 år

Danmarks uden tvivl mest citerede forsker på skoleområdet, Niels Egelund, har fødselsdag i dag. Han vinder ingen popularitetskonkurrencer blandt lærere. Men han har faktisk meget stor respekt for alle de lærere, han omgiver sig med. Det er lønmodtagerkulturen i faget, han bliver irriteret på.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Christine Antorini, Anders Bondo, Niels Egelund. Sådan så Top 3 ud, da Cevea sidste år kortlagde, hvem der sætter dagsordenen i medierne på folkeskoleområdet. Han lå på en 11.-plads på den helt generelle liste over indflydelse højere end blandt andre Lars Løkke og forældrenes formand.

"Jeg ved ikke, hvorfor det er sådan. Men sagen er jo, at jeg har brændt for folkeskolen hele mit liv, og så er jeg ikke bange for at gå ind i debatten - også om kontroversielle ting, som folk ikke kan lide at høre".

I samme undersøgelse har Cevea spurgt, om der er nogen, der har for stor indflydelse på folkeskolen. Og her er Niels Egelund igen på banen - som nummer to efter Bjarne Corydon. Men det kan kun få den garvede forsker til at grine.

Magtanalyse: Corydon har for meget indflydelse på folkeskolen

"Jeg er godt klar over, at jeg ikke er lige populær alle steder. Jeg tager fat i de ømme tæer. De ting, jeg har beskæftiget mig med er upopulære - skolenedlæggelser, klassekvotient og pisa-undersøgelser. Der er mange for hvem, det er forfærdelige emner, og de tænker, at man må være købt af fanden selv, hvis man vil forske i den slags. Det tager jeg helt roligt".

Mennesket bag meningerne 

Ligeglad med hvad politikerne mener

Til gengæld bliver han ophidset over udmeldinger om, at han er enig med den til enhver tid siddende regering.

"Det er noget sludder. Det er simpelthen løgn. Jeg var for eksempel fra starten imod offentliggørelse af nationale test, hvilket jeg var uenig med den siddende regering i. Og ja, jeg synes, at skolereformen rummer rigtigt mange gode ting, men jeg har da så sandelig også været uenig med den foregående regering i mange ting. Jeg ved, Jørgen Søndergaard (tidligere formand for Skolerådet, red.) er blevet spurgt og har sagt, at han ikke synes, at jeg svinger i mine udmeldinger, og det er jeg glad for. For sådan fungerer jeg ikke. Jeg er fuldstændig ligeglad med, hvad politikerne mener".

Niels Egelund er heller ikke medlem af et politisk parti.

"Jeg ved godt, at mange har troet, at jeg er meget borgerlig. Men jeg stemte faktisk socialdemokratisk sidste gang, for jeg syntes, de havde gjort det godt. Det har jeg aldrig fortalt før. Men nu er jeg så langt henne i min forskerkarriere, at det kan jeg godt sige".

Jeg har forsket i meget 

En klassisk kritik af Egelund er også, at han udtaler sig om stort og småt i folkeskolen, som han ikke har forsket i. Men hertil svarer han:

"Gå ind og se mine publikationer. Jeg har forsket i rigtig mange forskellige ting. Og derudover har jeg siddet med otte datasæt fra Pisa. Det er enorme datamængder, hvor man meget hurtigt kan gå ind og slå alt mulig op - hvor mange minutter bruger danske elever på hjemmearbejde, eller hvor meget skulker de. Det giver mulighed for at svare kvantitativt på mange ting".

Og noget af årsagen til, at han bliver citeret så ofte er også, at han tager telefonen og svarer på almindeligt dansk, mens en del kolleger efter hans eget udsagn er bange for at blive fejlciteret eller ikke at få alle forbehold med. Det er hændt for Egelund selv, at han er blevet fejlciteret, men det er få gange, det for alvor har ærgret ham.

Lærerne skal holde kæft

Da han sidste år blev citeret i Ekstra Bladet for at lærerne skal "holde kæft med deres pis og komme i arbejdstøjet", var det en af de gange.

"Den var møntet på Anders og den udtalelse han kom med på Smuk Fest. Det var noget, jeg sagde til en journalist, fordi vi sad og havde det sjovt - ikke til citat. Havde jeg vidst, at det kom til at stå sådan, så havde jeg ikke sagt det. Det er første gang jeg er blevet citeret i Ekstra Bladet, og det lærte jeg noget af".

Anders Bondo-tweet skaber debat

Niels Egelund har nemlig stor respekt for lærergerningen, som han selv er uddannet til og bestred i nogle år, inden han læste til psykolog og blev forsker.

"Jeg er omgivet af lærere på alle sider - min kone, min lillebror, mange af vores venner, og jeg har selv været lærer. De gør et fantastisk stykke arbejde for børnene. Det er nok det arbejde, hvor man har størst indflydelse på fremtiden. Med dem jeg kender er jeg utroligt positiv over for det, de går og laver. Det der irriterer mig engang imellem er lønarbejderkulturen og negativismen overfor at gøre en lille smule ekstra. Hvor vi er andre, der er vant til, at en arbejsuge kan være 60 eller 70 timer i perioder. Lærerne skulle gerne blive betegnet af omverdenen som nogle professionelle, der gør en fantastisk indsats og ikke bare nogle ikke klager over, at de ikke haft tid til det ene og det andet. Det synes jeg er ærgerligt".

Niels Egelund fortsætter i sin stilling som leder af Center for Strategisk Uddannelsesforskning frem til centerets bevilling udløber til marts næste år. Derefter fortsætter han som professor, og glæder sig til at kunne bruge 75 procent af sin tid på fri forskning. Primært i inklusion, regner han med.  

Ny i spidsen for Pisa-undersøgelsen

 

Powered by Labrador CMS