Anmeldelse

Ja, Deutsch macht Spass! 1

Wie viele Schritte sind es vom Klassenzimmer bis zur Toilette?

Et spørgsmål, der forhåbentlig ikke kan besvares af en elev, fordi han har kedet sig i tyskundervisningen, men derimod fordi han er blevet præsenteret for en god cocktail af op af stolene-aktiviteter, ordforrådstilegnelse og autentiske videoer.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Er det sjovt at have tysk? Med det nye "Ja, Deutsch macht Spass! 1" til begynderundervisningen kan det i hvert fald blive det. Connie og Hjalmar Jess har sammen med Peter Bruhn Jepsen, alle erfarne folk inden for tyskfaget, udgivet et nyt materiale.

Fakta:

Titel: Ja, Deutsch macht Spass! 1

Forfatter: Hjalmar Jess, Connie Jess, Peter Bruhn Jepsen

Pris: 64

Sider: 48

Forlag: Sprogforlaget

Men hvorledes udmærker elevens bog sig? Den store fokus på ordtilegnelse inden for de klassiske begynderemner: hvem er du?, tallene, farverne, skole, familie, traditioner, dyr og så videre samt på udtale er nogle af kvaliteterne. For eksempel kan man på tre af de 15 små videoer, der følger med, høre tyske børn udtale tallene fra 0-100.

Videoerne, hvor eleverne møder den tyske pige Ronja og en masse andre glade tyske børn fra Fehmarn, er befriende, autentiske og ikke så opstillede, som det ses i nogle lærebogsmaterialer. Her er børn, der læsper lidt, børn, hvor håret ikke er stylet, inden optagelsen gik i gang, kort sagt børn, som kunne befinde sig i ethvert tysk eller dansk klasseværelse. En lille ting måske, men noget, som jeg er overbevist om vil gøre det lettere for de danske børn at identificere sig med de tyske.

Desuden er det dejligt, at eleverne præsenteres for tallene ud fra mange forskellige tilgange: Tallene kan høres på video, de kan øves med en kammerat, og der er flere mulige op af-stolene aktiviteter som ”Wie viele Schritte sind es vom Klassenzimmer bis zur Toilette?"

Selv om materialet, der består af en elevbog, adskillige små videoer, PowerPoint med nyttige vendinger til undervisningen, ekstra opgaver, spil, information til læreren og elevbogen som pdf-fil, ikke synes stort og prangende ved første øjekast, indeholder det god substans og vil være et fint køb til begynderundervisningen. Bagerst i elevens bog, der er et éngangsmateriale, findes en udførlig tysk-dansk ordliste. Den er god! Men en tilsvarende dansk-tysk kunne med fordel også have befundet sig i dette ellers fine bud på, hvordan tysk i 5. klasse skal gribes an.

Powered by Labrador CMS