Gæsterne på den årlige IKT-messe har efterlyst mere tid til at debattere med oplægsholderne, og det har Instituttet for Blinde og Svagsynede lyttet til.

Teknologimesse byder på længere og grundigere oplæg end tidligere

Gæsterne på den årlige IKT-messe har efterlyst mere tid til at debattere med oplægsholderne, og det har arrangøren lyttet til. Derfor varer en stribe oplæg 90 minutter frem for de sædvanlige tre kvarter på årets messe, som fortsat er delt op i en række faglige spor.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

IKT-messen præsenterer på to dage i september blandt andet lærere, specialkonsulenter og ansatte på kommunikationscentre for it-løsninger og velfærdsteknologi til mennesker med funktionsnedsættelser. Som noget nyt varer en række oplæg dobbelt så længe som de traditionelle 45 minutter.

"Tidligere har oplæggene typisk været på 45 minutter, men mange af vores gæster har efterlyst tid til at gå i dybden sammen med oplægsholderne. De vil gerne have mulighed for at stille spørgsmål og debattere med oplægsholderne, for eksempel om hvilke hurdler oplægsholderne er stødt på, når de har indført ny teknologi, og hvordan de er kommet videre derfra. Det har vi taget ad notam, så nu prøver vi, og så må vi se, hvordan det går", siger messekoordinator Annemarie Enevoldsen fra arrangøren Instituttet for Blinde og Svagsynede.

Konsulent går i dialog om pædagogiske mål i specialundervisning

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen fra Specialskolen for Voksne, Vendsyssel i Hjørring er blandt de oplægsholdere, som får tid til at gå i dialog med deltagerne, når han holder workshoppen "Tør du blive udfordret på dine pædagogiske målsætninger i specialundervisningen?"

Messe præsenterer de nyeste og mest innovative hjælpemidler

Workshoppen handler om at sætte pædagogiske mål, når man implementerer hjælpemidler i specialundervisningen. Gert Deth Melchiorsen gennemgår modeller og eksempler fra praksis, hvorefter deltagerne skal diskutere, hvordan man bedst implementerer hjælpemidler. Deres indlæg skriver de ind i et fælles dokument, som deltagerne får med hjem efter workshoppen.

Arrangøren holder fast i faglige spor

I 2011 blev IKT-messen - som blev drevet af det daværende Hjælpemiddelinstituttet og hed HIT-messen - delt op i fem faglige spor. Året efter overtog Instituttet for Blinde og Svagsynede messen, som fortsat er delt op i faglige spor, som i år er kommunikation, specialundervisning, velfærdsteknologi og syn.

Årets messe om hjælpemidler byder på fem faglige spor

"Vi holder fast i de faglige spor, fordi vi så kan byde på emner, som er interessante for praktikerne ude i landet. Men de faglige spor er ikke statiske. Vi lægger gerne yderligere spor til, så vi er åbne for forslag om, hvad folk vil høre om. For eksempel er et emne som velfærdsteknologi meget bredt, så man kunne forestille sig, at et delemne kan pilles ud som et selvstændigt fagligt spor", siger Annemarie Enevoldsen.

Hørelse ikke længere med som fagligt spor

Foreløbig er det gået den modsatte vej, da IKT-messen ikke længere har et fagligt spor om hørelse.

"I september er der også en konference om hørelse i Vingsted, og der er ingen grund til, at vi træder hinanden over tæerne", siger messekoordinatoren.

Det er Foreningen af tale- og hørelærere i folkeskolen, som holder efteruddannelseskursus i Vingsted ved Vejle midt i september.

Almindelige forbrugsgoder præger årets teknologi-messe

På IKT-messen kører oplæggene i de faglige spor parallelt, og deltagerne kan beslutte på stedet, hvilke de vil deltage i.

"Samtidig har vi præsentationer, hvor messens udstillere viser mere indgående, hvad deres produkter kan, end hvis man bare besøger deres stand", siger Annemarie Enevoldsen.

Antallet af gæster næsten halveret

I det første år som vært havde Instituttet for Blinde og Svagsynede 707 deltagere på messen. Det var i 2012. Året efter steg det til 958, men sidste år tiltrak messen kun 538 gæster. Altså næsten en halvering.

"Danmark var vært for det internationale Melodi Grandprix i maj, og det var ikke til at få et hotelværelse i København. Derfor blev Health & Rehab-messen flyttet fra maj til september, og det betød og de to messer lå samtidig. Samtidig kan vi mærke, at der er færre penge i kommunerne. De prioriterer hårdere og sparer måske også", siger Annemarie Enevoldsen.

Messen har allieret sig med fagfolk

Alligevel er messekoordinatoren fortrøstningsfuld. Hun forventer mindst det samme antal gæster som i 2014.

"Vi er tæt på det antal tilmeldinger, og jeg er sikker på, at der kommer mange tilmeldinger, når folk inden ret længe vender tilbage fra ferie".

Konference giver overblik over apps og teknologiske landvindinger

Sidste år kom cirka hver fjerde deltager fra undervisningsområdet.

"Vi har en stor faglig spredning på IKT-messen, så deltagerne kan få fyldt op på alle hylder. Til i år har vi lavet alliancer med parter inden for blandt andet specialundervisning for at høre, hvad de vil vide mere om. Vi er ikke faglige eksperter i specialundervisning, så vi vil fortsat alliere os med relevante fagfolk", siger Annemarie Enevoldsen.Sidste år kom cirka hver fjerde deltager fra undervisningsområdet.

IKT-messen foregår tirsdag den 1. og onsdag den 2. september i Nyborg. Der er rabat ved tilmelding før mandag den 10. august. Læs mere om messen via linket til højre for artiklen.

Læs mere

IKT-messe & konference 2015

Powered by Labrador CMS