Elever i 3. klasse skal efter sommerferien undervises af en pædagogmedhjælper i billedkunst, historie og natur/teknologi.

3. a skal undervises af en pædagogmedhjælper

På Thorning Skole skal en pædagogmedhjælper undervise i historie, natur/teknologi og billedkunst i en 3. klasse. Forældrene har klaget til skolebestyrelsen. Det skal laves om straks, siger formanden for skolebestyrelsen. Det er ulovligt, påpeger lærerkredsen. Skolen skal naturligvis overholde loven, fastslår kommunens skolechef.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når eleverne møder op i 3. a på Thorning Skole i Silkeborg Kommune efter sommerferien, skal de undervises af en pædagogmedhjælper i historie, natur/teknologi og billedkunst.

Det gik op for deres forældre, da de modtog klassens skema før sommerferien. De blev fortørnede og henvendte sig til skolebestyrelsen. De var bekymrede for fagligheden, sagde de.

"Jeg blev først opmærksom på det, da forældre fra den kommende 3. a henvendte sig til mig kort før sommerferien, og jeg måtte sige til dem, at der ikke kan ændres noget med så kort varsel, men at jeg vil tage det op med skolens leder efter sommerferien. Men holdning er, at det skal laves om", siger formand for skolens bestyrelse, Jakob Stocholm.

Skolen har ikke råd til at ansætte en lærer

Skolelens leder Lone Stig Andersen ønsker ikke at udtale sig til folkeskolen.dk, så længe hun holder ferie, men hun har tidligere på sommeren beklaget situationen, som ifølge hende skyldes en presset økonomi på skolen, i Midtjyllands Avis.

Næsteformand for kommunens børne- og ungeudvalg Mia Schmidt (K) beklager også, men siger, at skolerne må tænke alternativt, når der ikke er penge nok.

BUPL: Skoler presser pædagoger til at undervise

Lærerkreds: Lovbrud

Silkeborg Lærerkreds har henvendt sig til kommunen og gjort opmærksom på, at skolen bryder folkeskoleloven.

"Det er ikke lovligt at lade en pædagogmedhjælper undervise i fag som historie, billedkunst og natur og teknink, og vi mener, at kommunen skal overholde loven på skoleområdet lige som på alle andre områder. I det danske samfund kan man ikke begrunde et lovbrud med, at man ikke har penge nok", siger næstformand for Silkeborg Lærerforening, Niels Jørgen Jensen.

"Det kommer også til at gå ud over børnene, at de skal undervises af en pædagogmedhjælper", tilføjer han.

Pædagoger underviser stadig i Viborg

Skolechef: Naturligvis skal skolen overholde loven

Kommunens skolechef Huno Jensen vil tage sagen op straks efter ferien, siger han.

"Jeg er blevet informeret i løbet af sommerperioden og har ikke kunnet træffe skolens ledelse hen over sommerferien, men når ferien er slut i august, vil jeg få afdækket sagen", fortæller Huno Jensen.

"Vi skal naturligvis overholde lovgivningen i Silkeborg Kommune, men jeg skal lige kende historien fra skolens ledelse, inden jeg kan sige mere", tilføjer han.

Omkring 10 pædagoger underviste ulovligt sidste år

Han fortæller, at der i det forgangne skoleår var en "hel del pædagoger, der underviste i skolerne ud over det, de måtte ifølge lovgivningen".

"Nogle steder har der været uklarhed om, i hvor stor udstrækning pædagogerne må undervise, og vi har så prøvet at stamme op, men jeg skal efter ferien følge op på, om vi er helt i mål", siger Huno Jensen.

"Nogle steder stod pædagogerne for dele af undervisningen, men ikke i henhold til lovgivningen. Og vi skal også finde vores ben i forhold til lektiecafeer og understøttende undervisning", tilføjer han.

I alt har der i sidste skoleår været et halv snes tilfælde, hvor pædagoger har undervist i strid med lovgivningen, oplyser Huno Jensen.

Silkeborg-klasse har fået en 'rigtig' lærer