Mathias er i gang med at montere ledning på foden til sin kegle-lampe

”Fedt at printe og være sammen”

”Man lærer mere på tre dage her end på fire måneder i skolen”, siger Marcus, der er på sciencecamp for anden gang. Aksel ønsker sig penge til sin konfirmation, så han kan købe sin egen printer. ”Den kan printe alt, hvad jeg vil”. Og et par stykker er allerede blevet venner på Facebook.

Publiceret
Andreas (AK) til højre er ved at samle sin grønne 3D-printede lampeskærm
Marcus og Victor (til venstre) er venner og er taget på sciencecamp sammen

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"At printe i 3D er slet ikke, som jeg havde forestillet mig. Altså positiv ment", forklarer Klara, der kommer fra Helsingør.

Hun syntes, det var lidt skræmmende, at komme alene til campen i går, men så begyndte hun at tale med Maja og Anna og så med drengene. Nu løber hun rundt og sprøjter vand fra en forstøver i ansigtet på nogle af drengene udenfor arbejdslokalet. Hendes storesøster var på camp her sidste år og har anbefalet det.

Klara kan lide naturfag, matematik, håndværk og design i skolen og fremhæver, at man her bruger mindre energi end i skolen, og så er det sjovt.

Unge designer 3D-printede lamper på sciencecamp

Flere har været på camp før eller kender nogle, der har. De mødtes i går, og allerede nu driller de venskabeligt hinanden, dyster på vittigheder eller småskændes ved computerne, om hvordan figuren bedst får den rette form.

 

Aktivt og ude i luften

Marcus og Victor er klassekammerater i Rungsted.

"Marcus var med sidste år og sagde, at det var virkelig fedt. Hans forældre sendte en invitation ud i klassen, men det var så kun os to, der ville afsted", fortæller Victor, der skal i 8. klasse efter ferien.

"I skolen klager vi ofte over, at vi ikke er nok ude, men det er vi her. Det er sjovt at lave kredsløb og at lodde. Jeg kunne sagtens finde på at komme igen. Det bedste er at knytte venskaber og lave noget sammen, og så at det er aktivt. Jeg er blevet venner med AK på Facebook, så måske taler vi sammen dér bagefter".

Victor fik ellers lidt kolde fødder på vej til Als, fordi Marcus fortalte, at det i begyndelsen var ligesom at være i skole, fordi man skulle lære nogle ting.

"Jeg nåede lige at tænke: hvad har jeg sagt ja til".

Marcus forklarer, at det er som at være i skole.

"Man lærer bare mere her på tre dage end på fire måneder i skolen. Man får mere interesse for det. Jeg er klart naturfagsnørd".

Det er Aksel også, fortæller han. Han ønsker sig penge til en 3D-printer i konfirmationsgave.

"Den kan printe alt, hvad jeg vil", siger han.

 

Designet er en udfordring

Campen huser både nørder og ikke-nørder. De er gode til at hjælpe hinanden, fortæller Troels Nim Andresen og Cecilie Lyndgård, der også opfordrer alle til at hjælpe, hvor de kan. Nogle har prøvet at lodde før, nogle har arbejdet mere med designprogrammer på computeren end andre.

Brødrene Andreas (AK) og Mathias fra Gl. Ry er taget sammen på camp. Andreas var på sciencecamp et andet sted sidste år, hvor han blandt andet lærte et designprogram at kende på computeren. Det arbejder han videre i nu, mens de andre på lejren har fået introduceret et andet program.

Han er i gang med at designe en kopi af en lampe, han har derhjemme. Den har to dele, der kan skrues sammen og består ellers af mange mindre dele, som det i alt vil tage omkring otte timer at printe ud.

"Jeg skal nok nå det. Jeg havde slet ikke forestillet mig, at vi kunne lave det her, men det er nogle vildt gode printere. Det er skægt. Jeg kan godt lide fysik/kemi, biologi og så matematik. Altså hele logikken og teori. Og så er det sindsygt sjovt at køre segway i pauserne", siger Andreas.

Mathias har sammen med en anden dreng designet en kegle, der skal lys i. De to drenge forklarer, at det var noget af en udfordring at få tegnet keglen på computeren. Og svært at finde ud af størrelsen på den. De synes, den er blevet lidt lille, men det skal nok gå at få lys i den. Keglen skal stå på en fod, og den havde de regnet med var lidt større, end den er. Men det skal nok lykkes, mener de.

Flere gange forklarer Troels Nim Andresen, at de skal huske at gøre deres figur hul og at sørge for et hul til ledning og måske til en kontakt.

Rundt på bordene tager lamperne form - en lille grøn robotfigur, en orange terning med et spørgsmålstegn på, en lyspistol, en lighter, kegler, kugler, en patron og meget mere.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS