Ellen Trane Nørby bliver ny børne- og undervisningsminister

Lars Løkke Rasmussen har netop meldt sit nye ministerhold ud, og den 35-årige sønderjyde, Ellen Trane Nørby, bliver Minister for børn, undervisning og ligestilling.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ellen Trane Nørby blev valgt ind i folketinget i 2005. Hun er uddannet cand. mag i kunsthistorie og har siden 2007 været kultur- og mediepolitisk ordfører og social- og ligestillingsordfører. Hun har gennem sin tid i Folketinget valgt at blive boende i Sønderjylland og har pendlet til København. Og nu skal hun så være Minister for børn, undervisning og ligestilling. Den nye titel tyder på, at Venstre igen udvider ministeriet, så børneområdet kommer med.

Ellen Trane Nørbys reaktion på den nye post på twitter netop nu lyder:

"Jeg glæder mig rigtig meget til at påtage mig opgaven som Undervisnings-, børne- og ligestillingsminister i Lars Løkke Rasmussens regering. Vi skal sikre, at alle børn får en god start på livet. At uddannelse bliver en døråbner til ens fremtidsdrømme og en dannelsesrejse med smil på læben fremfor sur pligt".

Mere frihed til skolelederne

Ellen Trane Nørby tog som mange andre folketingspolitikere folkeskolen.dk's kandidattest om folkeskolen inden valget. Der svarede hun blandt andet i forhold til, om det er et problem, at reformen delvist er finansieret af lærernes arbejdstid:

"I stedet for at blive ved med at diskutere den konflikt mellem KL, SR-regeringen og folkeskolelærerne, der fandt sted forrige år, så ville det være langt mere nyttigt at fokusere på, hvordan vi får styrket vores folkeskole til gavn for eleverne og samtidig får sikret lærerne nogle ordentlige rammer for arbejdet, så de kan bruge deres energi, kreativitet og tid på undervisning og udvikling".

Se alle Ellen Trane Nørbys svar her:

Folkeskolens kandidatprøve: Ellen Trane Nørby

Da folkeskolereformen blev lanceret, kaldte hun den et godt udgangspunkt for at løfte folkeskolen, men mente, at politikerne bør være endnu mere ambitiøse på børnenes vegne.

"En god uddannelse er et vigtigt afsæt i livet, og uddannelse bliver fortsat vigtigere i en konkurrencepræget, globaliseret verden. Derfor skal vi sætte barren højt og give vores børn de bedste forudsætninger for at klare sig gennem livet. Skal man begå sig på et internationalt arbejdsmarked, er det afgørende at kunne begå sig på flere sprog. Så når regeringen foreslår at indføre engelsk allerede fra første klasse, ønsker vi at gå skridtet videre. Vi vil også give plads til endnu et 3. fremmedsprog i de ældste klasser".

"Vi vil også give mere frihed til de enkelte skoleledelser, så eleverne kan inddeles efter niveau, når det er nødvendigt. På den måde sikres det, at eleverne får et større fagligt udbytte af undervisningen".

Positive oplevelser fra folkeskolen

Folkeskolen interviewede i 2009 Ellen Trane Nørby om hendes folkeskoletid. Hun sagde dengang, at folkeskolen skal udvikle eleverne både kulturelt, socialt og fagligt, og det sidste handler ikke bare om at sidde på en stol og få hældt på.

Lærerne former og viser retninger

"Det drejer sig også om at gå over i parken og finde blade eller om at tage på skolerejse. Set i bakspejlet er det svært at holde styr på, hvornår jeg oplevede og lærte hvad. Men når jeg snakker med mine venner fra dengang, er vi enige om, at vi havde masser af positive oplevelser".

Hun fortalte også, at folkeskolen har givet hende flere positive oplevelser end negative.

Esben Lund Larsen bliver ny forsknings- og uddannelsesminister og får dermed læreruddannelsen under sig.